"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Nõukogu sai ülevaate sotsiaalkindlustusameti teenuste kaasajastamisest (0)
12. mai 2016
Scanpix

Sotsiaalministeeriumis toimunud koosolekul sai sotsiaalkindlustusameti uue infosüsteemi järelevalvenõukogu ülevaate ameti teenuste kaasajastamise projektist, mille käigus loodav infosüsteem on seni suurim avaliku sektori IT-projekt.  

“Eesmärk on sotsiaalkindlustusameti tööprotsessid olulises mahus automatiseerida, et vähendada avalike teenustega seotud bürokraatiat ja muuta töö efektiivsemaks. Selleks vajalik infosüsteem võetakse kasutusele järk-järgult alates 2. jaanuarist 2017,” selgitas e-teenuste arengu ja innovatsiooni asekantsler Ain Aaviksoo sotsiaalministeeriumi teatel. “Arendaja on meile kinnitanud, et töövõimereformi teenuste ja perehüvitiste maksmisega seotud uuendused on tänavu aasta lõpuks valmis ja saame need jaanuarist kasutusse võtta. Arvestada tuleb, et uute infosüsteemide arenduse ja kasutuselevõtuga kaasneb alati kohanemisperiood, kus võib esineda tõrkeid ja parandustöid. See on normaalne osa nii keerukate süsteemide käivitamise juures,” lisas ta.

Sotsiaalala asekantsleri Rait Kuuse sõnul läbib uuenduskuuri kokku ligi 25 erineva protsessi töökorraldus perehüvitiste maksmisest pensionideni. “Suure osa moodustab uue tarkvara kasutuselevõtt, mis inimesele välja ei paista, küll aga muudab palju sotsiaalkindlustusameti töökorralduses. Lisaks pakutakse inimestele uue süsteemiga mugavaid iseteenindusvõimalusi. Sotsiaalkindlustusamet peab oma tööd pidevalt arendama ning olema valmis inimeste järjest kõrgematele ootustele vastama,” selgitas Kuuse. “Oluline on ka, et Riigikogu võtaks vastu vajalikud seadusemuudatused.”

Teenuste kaasajastamisega seotud ja 2017. aastast jõustuma planeeritud seaduseelnõudest on praegu riigikogus lugemisel elatisabi ja kõigi perehüvitiste maksmisega seonduv perehüvitiste seaduse eelnõu ning ohvriabi seaduse eelnõu. Üksikpensionäri toetusskeemi reguleeriv sotsiaalhoolekande seaduse muudatus on minemas kooskõlastusele rahandus- ja justiitsministeeriumiga. Töövõimereformiga seotud seadusemuudatused on vastu võetud juba eelmisel aastal ning tänavu sügisel seisab ees erinevate seadusemuudatustega seotud rakendusaktide jõustamine.

Sotsiaalkindlustusameti uue infosüsteemi loomise eelarve on ligi 7,7 miljonit eurot.

Järelevalvenõukogu koosolekul osalesid Riigi Infosüsteemi Ameti, rahandusministeeriumi, sotsiaalministeeriumi,sotsiaalkindlustusameti ning arendaja Tieto Estonia AS-i esindajad.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.