"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Kortermaja rõdu pole suitsupausi ega grillimise koht (0)
13. mai 2016
Scanpix

Maikuised soojad ilmad meelitavad üha enam suitsukohta sisse seadma ka kortermajade rõdudele, mis võib aga oma korteri kõrval ohustada ka naabrite omi.

“Korteriühistud võiksid oma üldkooselul vastu võtta lausa rõdudel suitsetamise keelu, sest lohakas suitsetamine rõdudel on üks levinumaid tuleõnnetuse põhjustajaid,” rääkis Põhja päästekeskuse pressiesindaja Indrek Hirs. “Uuring näitab, et ka hiljutine kolme hukkunuga tuleõnnetus Lasnamäel sai alguse just rõdule sisse seatud suitsukohast.”

Hirsi sõnul ei seata rõdul suitsetades ohtu mitte ainult enda, vaid ka naaberkorterid.

“Hõõguv suitsukoni või säde võib tuulega lennata ka naaberrõdule,” hoiatas Hirs, kes soovitab ka siseruumides suitsetamist vältida. “Kes kuidagi muidu ei saa, peaks suitsu tõmbama vaid hoonest väljaspool. Pole kuigi tark suve hakul rõdule tuhatoosiga suitsunurka kujundada.”

Samuti soovitab Hirs kortermajade elanikel rõdudelt eemaldada kõik kergestisüttivad materjalid.

“Praegu pole juba kaks nädalat vihma sadanud ja kuivaga on tuleoht  suur,” ütles Hirs. “Vanad diivanid, tekid ja muu kergestisüttiv materjal tuleks rõdult eemaldada.”

Samuti keelavad ohutusreeglid rõdul grillimise.

“Tahkkütusel või küttegaasil töötava grillseadme kasutamise koht peab paiknema tasasel pinnal väljaspool hoonet,” sõnas korteriühistute liidu õigusosakonna  juhataja Urmas Mardi.

Grillseadme ohutu kaugus on päästeameti soovitusel lahtise leegiga, nt puudega grillil hoonest vähemalt viis meetrit. Kui grillimisel kasutatakse eelnevalt valmistatud grillsütt või muud hõõguvat materjali, tuleb tahkkütusel töötav grilliseade paigutada hoonest vähemalt kahe meetri kaugusele.

“Kuna rõdu on hoone osa, siis järelikult pole seal grillimine lubatud ja päästeameti inspektoritel on õigus selle eest elanikke trahvida,” hoiatab Mardi, kelle sõnul võiks ka grillimisega seonduv olla lahti kirjutatud korteriühistu sisekorraeeskirjas.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.