"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Kalamaja päevad viivad suletud hoovidesse piiluma (0)
20. mai 2016
Scanpix

Kalamaja päevadel saab laadalt osta elanike endi valmistatud taaskasutatud materjalist lampe, vaadata nukuetendust ja külastada kohvikuid kohalike hoovides.

Tänavu korraldavad asumielanikud Kalamaja päevi 21. ja 22. mail. Peamine festivaliala asub Niine ja Kotzebue tänava vahel. Seal on ka suur laadaplats, kus kaubeldakse põhiliselt asumirahva enda toodetega. “Meie pakume laupäevasel laadal omatehtud valgusteid,” rääkis Ele Luiga mööblit ja kodusisustuselemente disainivast Atmosfäär OÜ-st. “Valdavalt on tegu taaskasutatud toodetega, mis aga võivad olla uutest märksa vastupidavamadki. Usume, et meie metallist ja klaasist lambid on näiteks Ikea paberlampidest kasutuskindlamadki. Pooldame igati taaskasutust ja väikseid laualampe valmistades anname uue elu näiteks veinipudelitele ja klaaspurkidele. Meile meeldib midagi ise oma kätega teha ja luua omapäraseid ning veidi kummalisi asju.”

Lapsed annavad nukuetenduse

Vana Vabriku kinoteater annab laupäeval linna kammerteatris (Vabriku 12) kaks etendust.
“Oma igapäevane pesa on meil Kalamajas Angerja tänaval, kus koos käib neli truppi ja muusikud,” rääkis Liia Kikas, kelle sõnul ulatuvad kolm aastat tagasi alustanud kinoteatri publikunumbrid juba tuhandeni. “Laupäeval etenduvas nukulavastuses “Sokisööjad” teevadki kaasa 13-14-aastased lapsed, kes meil kümnestena näitekunsti õppimisega algust tegid. Lisaks draamakunstile õpivad kõik huvilised ka filmitööd ja nukunäitlemist.”

Nukuetendus toob Kikase sõnul lasteni loo armsate sokikogujate ja kohutavate sokiõgijate vahelisest võitlusest, kes veel enne jääaega olid üks ühine sokisööjate hõim. Mis juhtub siis, kui sokiõgijad otsustavad rünnata sokikogujate ladu? Pääse kohapealt 4 eurot.
“Kõik meie etendused on algupärandid,” mainis Kikas. “Meie eripära on see, et igas etenduses jookseb linal ka filmilõik.”
Õhtune etendus “Super 16” ehk dramöödia, nagu autorid Liia ja Robert Kikas seda nimetavad, räägib mõtlemapaneva loo täiskasvanuile ehk mis juhtub siis, kui 20 aastat tagasi koos filmi vändanud tegelased uuesti kokku saavad. Filmirull on selles loos lausa keskne tegelane. Pääse 7 eurot kohapealt.

Lettidel ainult parim

Pühapäeval kell 12 avab oma väravad mitukümmend hoovikohvikut üle Kalamaja.
“See on selline tore päev, kui tavaliselt suletud hoovid kõigile lahkelt oma väravad avavad ja aias laudade taga head-paremat pakuvad,” rääkis Luiga. “Meil on kavas küpsetada tublisti üle kümne koogisordi alates kräsupeast ja lõpetades datlikeeksiga. Kuna tegeleme ise ka mööbli valmistamisega, pakume samas osta omadisainitud mööblit.”
Kokku on pühapäeval Kalamajas avatud üle 70 hoovikohviku.

Kalamaja päevadel on palju muusikat, alates puhkpilliorkestrist Popsid ja lõpetades Soome meeskoori ja Eesti Teaduste Akadeemia meeskooriga, kes annavad ühiskontserdi.

Kalamaja päevade lõppkontserdil esinevad suurel laval kogukonna elanikud, Liisi Koikson orkestriga ning Andreas Lend.
21. mail kell 18 algab pikalauaõhtusöök, mil tänavale kaetakse pikk valge linaga laud. Osalised saavad enda söögi kaasa võtta ja naabritega üheskoos värskes õhus õhtusööki nautida. Pärast õhtusööki ootab linnarahvast pidu Punases Majas, kus esinevad Zebra Island, Tommy Cash ja Pur Mudd.
Info www.kalamajapaevad.ee.

——————–
Kalamaja päevade tasuta töötoad lastemuuseumis Miiamilla

Kalamaja lastemuuseum Miiamilla (Kotzebue 16) tähistab asumipäevi 21. mail kl 12-15 tasuta korgilaevukeste töötoaga muuseumiesisel muruplatsil.

22. mail kl 11-17 toimuvad muuseumiesisel muruplatsil linnamuuseumi filiaale tutvustavad tasuta töötoad.
Muuseumis on avatud näitus “Paberist võlutud mudelid ja muud loomad”, kus lisaks voliditud ja kleebitud asjade vaatamisele saab teada, mis on paber, kuidas seda tehakse ja milline on tema ajalugu. Näitusel “Mängumeri” on väljas mereteemalised mänguasjad muuseumi kogust. Trepigaleriis saab vaadata Piret Räni illustratsioone.
Info tel 641 3491.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.