"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
RAIVO VARE: Inimestel on Reformierakonna majanduspoliitika pärast kadunud lootus (1)
20. mai 2016
Scanpix

"Eesti majanduspoliitika on stagneerunud," rääkis majandusanalüütik Raivo Vare. "Poliitikud ei taha tihti oma tegelikku rikkust näidata, nad tahavad olla "vaesed" oma valijate silmis."

Reformierakond jutlustab aegunud teooriat, mille järgi tuleb eelkõige hoolitseda ettevõtjate jt rikkamate inimeste eest, küll siis nemad vaesematele töökohti loovad ja sotsiaalprobleemid lahenevad iseenesest. Tegelikult see nii ei ole. Majandusanalüütik Raivo Vare selgitas, miks ei lähe lihtinimesel Reformierakonna võimu all hästi. “Kriitiline element on see, et väga kaua võimul olles on ükskõik milline erakond, ükskõik millises riigis stagneerunud  ja see on ka meil praegu juhtunud,” selgitas Vare. “See tähendab ka majanduspoliitika stagneerumist, aga majandus peab kogu aeg arengus olema ja nii öelda kergelt reformimises. Täna peab tunnistama kahjuks, et majandus juba mõnda aega ei toimi. Inimestel kaob lootus, sest nähakse, et midagi väga ei muutu ja siis ka ollakse sellevõrra rahuolematumad ja negatiivsemalt meelestatud.”       

Äsja puhkenud nn Panama paberite skandaal näitab, et jõukad toimetavad oma raha maksuparadiisidesse hoiule, ega kipu seda metseeni kombel töökohtade loomisse investeerima. “Kõik raha korraga investeeringutesse ei lähe, mingi osa seisab ja ootab paremaid päevi,” kinnitas ka Vare. “Tihti on seal inimeste raha, kes kardavad oma vara säilimise pärast. Ka poliitikud ei taha tihti oma tegelikku rikkust näidata, nad tahavad olla “vaesed” oma valijate silmis. Siis pannakse oma raha kuhugi peitu, et ei paistaks nii väga välja ja ise tegelikult nii vaesed ei oldagi.”

Kommentaarid (1)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.

pärdik
20. mai 2016 12:14
no eks rikastel ole see lootus veel alles, muudest nad ei hooligi