"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
JAKKO VÄLI: Eesti riik on kui atrofeerunud vatsakestega süda (1)
30. mai 2016
Svetlana Aleksejeva

"Savisaar võiks saada riigikogu esimeheks, siis lõppeks riigikogulaste mõnitamine," pakkus kolumnist ja saatejuht Jakko Väli konverentsil "Millist presidenti Eesti ootab?" väites, et Eesti presidendi amet on mõttetu. "Meri jättis välja kuulutamata 33 seadust, Rüütel 13. Aga mida tegi Ilves?"

Väli sõnul ei pea Eesti valima, kas olla Venemaa või USA poolt. “Kõige lihtsam propagandavõte öelda, et meil ei ole valikut, et on vaja valida ida ja lääne vahel,” ütles Väli ja tõi välja Kaur Kenderi idee võtta eeskuju Šveitsist, ehitada oma riigist kindlus.

Väli hinnangul peaks Eesti presidendi amet sobima poliitikule või oma ala spetsialistile, kes on end rahvusvaheliselt tõestanud. “Ta peaks suutma suhelda nii Ida kui ka Läänega,” selgitas Väli. “Üks selline sobiv kandidaat on Edgar Savisaar ja teine Siim Kallas.” 

Väli sõnul on seni olnud välispoliitika Ilvesele mugav ja turvaline viis ennast kui isikut promoda. “Ilvesele teise ametiaja andmine oli täiesti raisatud aeg, ta jätkas mugavuspoliitikat,” lausus Väli. “Meri jättis välja kuulutamata 33 seadust, Rüütel 13. Aga mida tegi Ilves? Me pole saanud Ilveselt vastuseid, miks ta niimoodi teeb, miks ta jätab mulje kui koalitsioonierakondade käpiknukust. “Talendid koju”  on vaid tühjalt kõmisev väljend Kadriorust.” 

Väli sõnul võiks presidendi ametikoha tegelikult ära kaotada. “Uut Lennart Meri enam ei sünni,” selgitas Väli. “Savisaar võiks saada riigikogu esimeheks. Siis lõppeks riigikogulaste mõnitamine. Riigikogu saadikud ei ole keegi muu kui rahva esindajad, peaministri tööandjad. Praegu on Eesti riik kui atrofeerunud vatsakestega süda. 25 aastaga on riigil võhm nii väljas, et maratondistantsi läbimine tundub üha raskema ettevõtmisena.” 

Põhja-Tallinna linnaosa vanem Raimond Kaljulaiu hinnangul võiks president olla majandust tundev inimene, kes taastab usu Eesti riigi võimekusse ja majanduskasvu. “Marina Kaljuranna ja Ilvese puhul tuuakse välja nende kogemust välisministrina. Me peaksime presidenti otsima pigem endiste rahandus-, majandus- ja peaministrite hulgast,” tähendas Kaljulaid.

“Teiste alade ministrid jagavad ka välissuhtlust, kuid välisministeerium on selline abstraktne koht, mis riigisisese igapäevaeluga praktiliselt kokku ei puutu.  President võiks olla keegi, kes on maailma suhtes mõistlik, uuendustele avatud ja kes on teinud reforme. President ei peaks suhtuma igasse uude mõttesse, et see on halb ja tuleb ära keelata.”
“President peaks olema terve närvikavaga inimene, kes ei satu iga väikse asja pärast hüsteeriasse. Üks selline inimene on täna meie seas,” viitas Kaljulaid Savisaarele.

Kaljulaiu hinnangul ei tohiks president olla reformierakonna käepikendus. “Meil on üles kasvanud terve põlvkond inimesi, kes pole näinud võimul teist erakonda peale Reformierakonna,” ütles Kaljulaid.

Eesti eliit tegi Kaljulaidi hinnangul kaks viga. “Pagulaskriisi ja põgenike vastuvõtmisse suhtuti erakordselt hüsteeriliselt,” rääkis linnaosavanem. “See küttis üles õhkkonna, kus mõlemad pooked läksid väga teravaks. Mingil põhjusel neelati alla EKRE sööt, et kooseluseadus ja sõjapõgenike vastuvõtmine on ühes paadis. Järgmine president peab leidma üles joone, mis tooks mõlemad pooled maa peale tagasi.” 

Kommentaarid (1)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.

...
30. mai 2016 18:46
Jakko Väli on ikka lollim kui ma arvasin... ta võiks vaadata mõnda Tallinna Linnavolikogu istungit savisaare juhtimisel youtubest ja siis ülelgu uuesti kas savisaar sobib riigikogu esimeheks.