"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Saarlased: ilmateenistus näitab Kuressaaret liialt jaheda kohana (0)
03. juuni 2016
Scanpix

Saarlased on mures, et kuna ilmateenistuse mõõteseadmed on Kuressaares mere lähedal, kuvab teenistus sealset ilma oluliselt jahedamana, kui see tegelikult on, ja see võib turiste linnast eemale peletada.

Neljapäeva hommikul vahendas rahvusringhäälingu hommikuprogramm riigi ilmteenistuse infot, mille järgi Kuressaares oli oodata 18 soojakraadi. Tegelikkus osutus ligi kümme kraadi kuumemaks.

Kuressaare linnavalitsuse pressiesindaja Kristiina Maripuu sõnul on tõdemus, et ilmainfo ei peegelda Kuressaare reaalset ilma, fikseeritud ka Kuressaare koalitsioonileppes. Lahendusena kaalutakse meteoroloogiajaama kolimist või dubleerimist merest eemal ja nähakse ette koostööd vastavate asutustega.

Linnavolikogu liige Jaanis Prii on mitmel korral juhtinud riigi ilmateenistuse tähelepanu asjaolule, et üldsusele antud ilmaprognoosis on Kuressaare õhutemperatuur tegelikust palju madalam. “Hiljutises kirjavahetuses tõi Prii näite ühest konkreetsest päevast, mil mudelprognoosis näidatud õhutemperatuur oli reaalsest õhusoojusest seitsme kraadi võrra madalam. Tema sõnul on selline prognoos eksitav, mõjutades ka turistide otsuseid,” rääkis Maripuu Saarte Häälele.

Saaremaa turismiettevõtja Margus Mölder on temperatuurijamale aastaid tähelepanu juhtinud, kuid tulutult. Umbes viis aastat tagasi, kui asi oli taas kord suurema kella küljes, jõudis see ka meteoroloogideni välja. Aga nemad ei ole mõõtmisseadmete ümberpaigutamisega nõus.

Küsimus, kas viimasel ajal on juttu olnud Roomassaare ilmajaama viimisest kuhugi mujale, pani keskkonnagentuuri riigi ilmateenistuse kogenud ilmavaatluste peaspetsialist-meteoroloogi Ene Tillmanni muigama. Ta ütles, et ilmajaama asukoha muutmist Kuressaares on varemalt arutatud juba aastaid, paraku on teema praegu kindlalt päevakorrast maas.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.