"Kiirabi tegeleb elutähtsate probleemidega, ta päästab elusid. Me ei tegele sisse kasvanud varbaküüntega, ei tegele nohuga, mis on kellelgi kolm päeva olnud."

Kiirabiõde Jaanus Tramberg
Tõnis Saarts: varem või hiljem kaob kas IRL või Vabaerakond (0)
07. juuni 2016
Scanpix

"Rahvuskonservatiivses nišis on ruumi vähe ja pikemas perspektiivis kerkib nii või teisiti küsimus -  kumb kahest erakonnast, kas IRL või Vabaerakond kaob? Vabaerakond teeb kindlasti pingutusi, et end leida ja kehtestada," sõnas Tallinna Ülikooli politoloog Tõnis Saarts.

Saarts rääkis Tallinna TV uudistesaates, et kui vaadata praegust Eesti poliitilist maastikku, on nn rahvuskonservatiivsesse nišši liikunud lausa neli erakonda. “Reformierakond on sisuliste väljaütlemiste baasil pigem rahvuskonservatiivne erakond, kui klassikaline liberaalne erakond. IRL on varemgi kuulunud rahvuskonservatiivsesse nišši, EKRE kuulub sinna radikaalsemas variandis ja ka Vabaerakond tundub end sellesse nišši sättivat.”

Põhja-Tallinna linnaosa vanem Raimond Kaljulaid märkis, et tema hinnangul võidab praegusest erakondade vahelisest sõnasõjast kõige rohkem EKRE, mitte sotsid. “Sotsid otsivad oma valijaid ja teevad seda kõike häälte nimel. Sõnasõja tegelik põhjus on selles, et sotsiaaldemokraatide esimees Jevgeni Ossinovski sai SDE esimeheks umbes aasta tagasi ja selle aja jooksul pole sotside reiting liikunud ei tugevalt üles ega alla, vaid jäänud Sven Mikseri aega. Mõeldes ette kohalike omavalitsuste valimistele, otsib Ossinovski täna meeleheitlikult võimalust või teemat, mis aitaks sotsidel jälle oma toetust tõsta,” arvas Kaljulaid.

Keskerakonna peasekretär Oudekki Loone ei usu, et erakondade tülitsemiste tõttu valitsus enne jaanipäeva kukub, aga võimalike vastuolude sügavat sisu näeme, kui hakatakse olulisi küsimusi, näiteks riigi eelarvet, tõsiselt arutama. “Riigieelarve arutelul ju otsustatakse, mida teha saame, mida mitte.”

SDE esimees Jevgeni Ossinovski süüdistas erakonna üldkogu ees teisi parteisid ebajärjepidevuses, öeldes, et vaid EKRE ja sotsid on ainsad ausad erakonnad. Seepeale kritiseeris Isamaa ja Respublica Liidu esimees Margus Tsahkna IRL-i volikogu ees teravalt sotsiaaldemokraatide juhti. Vabaerakonna juht Andres Herkel halvustas omakorda Reformierakonda.

Ossinovski ja Tsahkna on ka varem avalikult tülitsenud, viimati valitsuse pressikonverentsil ajakirjanike ees. Tsahkna palus pressikonverentsil ajakirjanikel mitte fokuseerida ühele isikule, vaid protsessile, kuna see pole tavapärane. “Minu jaoks on see vastuvõetamatu tegevus,” viitas Tsahkna.

SDE esimees Ossinosvki kostis seepeale, et ärme siin ikka ähvardustega üle piiri mine. “Me ei ole ühtegi IRLi liiget kuskil kinni hoidnud ega nendele öelnud, et nad visatakse erakonnast välja, juhul, kui nad hääletavad kuidagi valesti.”

Nüüd süüdistab IRLi esimees sotside esimeest selles, et viimane üritab sotse poliittehnoloogiliselt EKREle vastandada, nii nagu Reformierakond on aastaid valijaid hirmutanud Keskerakonnaga. Samal ajal on sotside reiting viimase paari aastaga langenud isegi kolm korda, IRLi reiting on aga kukkunud alla valimiskünnise. Kõige tipuks tuli eelmisel nädalal teade, et IRList lahkub sisevastuolude tõttu mõjukas poliitik, kunagine riigikogu esimees Ene Ergma.
 
Tallinna Ülikooli politoloog Tõnis Saarts märkis, et vaidlused erakonna sees on demokraatia tunnus.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.