"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Tööandjad: kütuseaktsiis tuleb langetada 2015. aasta tasemele (0)
15. juuni 2016
Scanpix

"Paistab juba praegu, et suur osa diislikütusest ostetakse mujalt, mis tähendab, et ka aktsiis ja käibemaks laekuvad mujale," nentis Tööandjate keskliidu juhataja Toomas Tamsar, kelle sõnul kannatavad ettevõtjad ja riigi tulud hoopis kahanevad, mitte ei kasva.

Eesti Tööandjate Keskliidu sõnul peaks riik kütuseaktsiisi langetama eelmise aasta tasemele, kuna aktsiisi tõstmine tänavu veebruaris ei ole suurendanud maksulaekumist, küll aga on sellel väga negatiivne mõju ettevõtluskeskkonnale.

Tööandjate keskliidu juhataja Toomas Tamsare sõnul on rahvusvahelise maismaatranspordiga tegelevad firmad pärast käesoleva aasta aktsiisitõusu asunud tankima naaberriikidesse.

“Diislikütuse liiter tanklates on keskmiselt 10 senti kallim kui Lätis, Leedus ja Poolas. Suure osa diislikütusest tarbivad veoautod, mille keskmine kütusekulu on umbes 35 liitrit saja kilomeetri kohta ja kütusepaak mahutab umbes 1000 liitrit. Seega võib Saksamaa ja Hollandi linnadesse sõites tee peal tankides kokku hoida 150-200 eurot reisi pealt või 100 eurot paagitäielt, kui Eestis tankimist vältida,” ütles Tamsar.

Tamsar tõi välja, et maksu- ja tolliameti andmetel on kütusemüüjate müüdud diislikütusekogused eelmise aasta sama perioodiga võrreldes tänavu 9 protsendi võrra vähenenud. “Seni oli diislikütuse tarbimine aasta-aastalt jõuliselt kasvanud ja 5 protsenti suurust kasvu prognoosis rahandusministeerium ka käesolevaks aastaks. Seega paistab juba praegu, et suur osa diislikütusest ostetakse mujalt, mis tähendab, et ka aktsiis ja käibemaks laekuvad mujale,” märkis ta.

Liidu arvutused näitavad, et kui Eestist ostetud diislikütuse tarbimine väheneb 10 protsendi võrra, laekub riigieelarvesse umbes 45 miljonit eurot planeeritust vähem kütuseaktsiisi ja käibemaksu. Kui diislikütuse tarbimine väheneb 15 protsendi võrra, võib puudujääk riigieelarves ulatuda juba 70 miljonini.

“Mõistame, et aktsiisitõusud lepiti koalitsioonipartnerite poolt kokku, et olulisi reforme finantseerida. Praegu aga kannatavad ettevõtjad ja riigi tulud hoopis kahanevad, mitte ei kasva. Me soovime, et kui on tehtud vale otsus, siis seda võimalikult kiiresti tunnistataks ja viga parandataks. 2016-2018 kütuseaktsiisitõusudest tuleb loobuda,“ rääkis Tamsar.

Kütuseaktsiis tõusis 1. veebruarist 2016 bensiinile 10 protsenti ja diislikütusele 14 protsenti. Praegu on aktsiisimäärad vastavalt 46,5 senti liitrilt ja 44,8 senti liitrilt.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.