"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Annika Koppel: peame kõvema häälega küsima, kus on toodetud meie toit ja riided! (0)
28. juuni 2016
Dmitri Povilaitis-Pildil: Eesti Moekunstnike Ühenduse juhataja Anu Hint näituse avamisel

"Nõuame tooraine säästlikku kasutamist ja vähest saastamist," rääkis ajakirjanik Annika Koppel, et kuidas ettevõtted peaksid läbipaistvamalt tegutsema, et inimesed saaksid paremaid valikuid teha.

“Kuigi odav kiirmood on kõigile kergesti kättesaadav ja tundub ahvatlev, oleks mõistlik sellele selg pöörata ja ressursse väärtustavate traditsioonide poole liikuda. Tihtipeale on vanad asjad kvaliteetsemad kui uued,” ütles Pealinnale Eesti Moekunstnike Ühenduse juhataja Anu Hint näituse avamisel.

Vaata galeriid (19)


Eesti Moekunstnike Ühendus avas Tallinnas Katariina kirikus näituse “Läbipaistev mood”, mis tutvustab uudseid võimalusi taaskasutuses.

Hindi sõnul pole taaskasutus ja ressurssipõhine mõtlemine midagi uut, kõik rahvused on sellega eluolude sunnil tegelenud. Vanasti valmisid asjad palju suurema tööga, olid väärtuslikud ja neid kasutati viimase võimaluseni.

“Lappimistehnikad, rõivaste pikendamine ja lühendamine, vanast uue tegemine – on alati inimkonna ajaloos olemas olnud. Vanu riideid võiks ka tänapäeval alles hoida. Kui asi on “õige”, siis see sobib ka aastate pärast peale väikest ilukuuri” ütles Hint.

Ajakirjanik Annika Koppeli sõnul hakkab tasapisi laiemalt levima mõistmine, et kõik, mida teeme, mõjutab elukeskkonda. Me jookseme tarbimisühiskonna oravarattas üha kiiremini, ei taha rongist maha jääda, küsimata, kuhu see rong siis õieti läheb.

“Peame küsima järjest sagedamini ja kõvema häälega, kuidas on toodetud meie toit, riided ja teised tarbeesemed. Räägime vastutustundlikust ettevõtlusest, nõuame, et kasutataks säästlikult toorainet ja et saastet oleks võimalikult vähe,” rääkis Koppel, et ettevõtted peaksid rohkem oma tegevusest aru andma, mille kaudu inimesed saaksid valikuid teha. “Õnneks leidub muutuvas maailmas muutumatuid väärtusi – ausus, läbipaistvus, vastutustundlikkus. Me saame ja peame neid väärtusi hoidma. Nii, et mood las paistab läbi!”

16 moe- ja tekstiilikunstnikku kombineerisid näituse jaoks erinevaid kangakooslusi ja demonstreerivad julget vormimängu. Vanast loodud uut moodi eksponeeritakse seest valgustatud torsodel, mis toob esile kanga kinnituskohad ja pinnamoodustised. Täieliku läbipaistvuse nimel on igal eksponaadil tutvustav joonis, millel kirjeldatakse materjalide ja mudeli saamislugu.

Ka näituse valgustid osalevad taaskasutuse protsessis ning nendest valmivad tulevikus lambid. Näituse eesmärk on inspireerida ja harida vaatajaid osalema ressursse säästvas elustiilis.

Näitusel osalevad: Anu Hint, Anne Metsis, Britt Marie Ekström Soomest, Diana Denissova, Ilona Tamm, Ingrid Pajo, Juta Piirlaid, Katre Arula, Külli Kerttu Siplane, Lee Reinula, Leena Sipilä Soomest, Liisi Riid, Liivika Põvat-Straus, Maire Valdma, Piret Valk, Sirje Laansoo ning Yumiko Okazaki Jaapanist.

Valgustid torsodele valmistas Viljo Naarits.

Näitus jääb avatuks 7. juulini. Üritust toetavad Eesti Kultuurkapital, Eesti Kunstnike Liit ning Tallinna Kesklinna valitsus.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.