"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
VIDEO! Lõpp toiduraiskamisele: vaata, kuidas gurmeekokk Dan Barber äraviskamisele minevad toiduained hõrgutavateks roogadeks muudab! (0)
04. juuli 2016
newyorker

USA restorani Blue Hill peakokk Dan Barber esitles oma uut menüüd, milles olevad hõrgutavad road on kõik valmistatud muidu äraviskamisele määratud toiduainetest. "Me viskame ära 40 protsenti toidust, mis Ameerika Ühendriikides toodetakse. 40 protsenti läheb lihtsalt prügikasti," rääkis Barber.

“Me viskame ära 40 protsenti toidust, mis Ameerika Ühendriikides toodetakse. 40 protsenti läheb lihtsalt prügikasti. Me sulgesime oma New Yorkis asuva restorani Blue Hilli kuuks ajaks, et menüü täielikult ümber teha ja see sajaprotsendiliselt pühendada toiduraiskamise ennetamisele ja taaskasutusele. Kasutame toiuduaineid, mis muidu oleks ära visatud või mõnel puhul poleks isegi põldudelt korjatud või mis mõnel muul moel tõenäoliselt kunagi ameeriklaste toidulauale jõudnud poleks,” kirjeldas Barber.

 

Restoran kasutab ka samal tänaval asuva mahlabaari ülejääke, millest nad valmistavad hõrgutavaid vegan-burgereid. Ka hamburgerikuklid on valmistatud taaskasutades seisma jäänud kukleid. “Tegu on tõelise taaskasutusburgeriga,” märkis peakokk.

“Käisime ka köögiviljavabrikus, kus tootesorteerimisel väljapraagitud köögiviljad sõna otseses mõttes prügikasti lendasid. Vaatasime sinna prügikasti ja nägime imeilusat ja maitsvat värsket salatit, nimetasimegi selle “prügikastisukeldumise salatiks”.

Liha pärineb restoranil kohalikust lihunikupoest, ning on muidu mõeldud koeratoiduks. “Need on loomade organid, osad, mida muidu tavalised ameeriklased süüa ei taha – maks, neerud, aga ka erinevad väiksemad lihatükid. Lihunik lihtsalt jahvatas selle kõik kokku. Vaatasime retsepti ja mõtlesime – “See on täpselt nagu pikkpoiss”, muutsime natuke retsepti, lisasime maitseaineid ja saime jälle väga maitsva roa,” sõnas Barber.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.