"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Indias lükkus kohus laevakaitsjate üle taas edasi (0)
05. juuli 2016
Scanpix

Indias sel nädalal toimuma pidanud kohtuistung Eesti laevakaitsjate üle lükkus juba kolmandat korda edasi. "Istung lükati täna edasi seoses kohtuniku puhkusega," ütles välisministeeriumi esindaja Maria Belovas.

Indias sel nädalal toimuma pidanud kohtuistung Eesti laevakaitsjate üle lükkus juba kolmandat korda edasi.

“Istung lükati täna edasi seoses kohtuniku puhkusega,” ütles välisministeeriumi esindaja Maria Belovas teisipäeval BNS-ile.

Eesti ja Briti laevakaitsjad kaebasid edasi neile relvadega riiki sisenemise eest mõistetud viieaastase vanglakaristuse jaanuari lõpus. Algselt pidi istung toimuma Tamil Nadu Ülemkohtu Madurai harus 1. juunil, kuid siis lükkus see kahe nädala võrra edasi ning 15. juunil lükati see uuesti edasi.

Eesti saatkond on aga ette valmistamas telefonikõnet välisminister Marina Kaljuranna ja tema India kolleegi Sushma Swaraj´i vahel, kus üheks teemaks on ka laevakaitsjad, lisas ministeeriumi pressiesindaja. Telefonivestlus peaks toimuma esimesel võimalusel, lisas Belovas.

India Tamil Nadu osariigi politsei arreteeris 2013. aasta 18. oktoobril piraaditõrjelaeva Seaman Guard Ohio 35 meeskonnaliiget, kelle hulgas oli indialaste, brittide ja ukrainlaste kõrval ka 14 Eesti kodanikku. Sama aasta detsembris esitati kogu kinnipeetud meeskonnale süüdistus ebaseaduslikus kütuse tankimises, ebaseaduslikus relvade käitlemises ja ebaseaduslikus territoriaalvetesse sisenemises.

Vahepeal mitu kohtuastet läbinud kohtuasja saatis India ülemkohus tagasi alama astme Tuticorini kohtusse, mis tegi oma otsuse 11. jaanuaril, määrates süüalustele relvadega riiki sisenemise eest viieaastase vanglakaristuse.

Jaanuari lõpus otsustasid laevakaitsjad kohtuotsuse edasi kaevata ning samas taotlesid ka kautsjoni vastu vabastamist. Kohus lükkas kautsjonitaotluse 29. veebruaril tagasi, kuid otsustas jätkata laevakaitsjate edasikaebuse menetlemist 1. juunil peetaval istungil.

Eesti on teatanud, et Indiaga sõlmitav vangidevahetusleping võib peagi valmis saada, kuid seda ei saaks rakendada seni, kuni kestab edasikaebamise protsess. Juuni lõpus saatis välisministeerium valitsusele korralduse eelnõu, millega kiidetakse heaks Eesti ja India vahel kohtulikult karistatud isikute üleandmise kokkuleppe sõlmimine.

Eesti ja Ühendkuningriigi kodanikele on toetust avaldanud ka Euroopa Liit, mis viimati märtsi lõpus peetud EL- India tippkohtumise lõpus tehtud ühisavalduses väljendas “lootust kiirele õiguslikule lahendusele Indias laeva Seaman Guard Ohio juhtumis, mis puudutab 14 Eesti ja kuute Ühendkuningriigi kodanikku, kes on India kohtu poolt vangi mõistetud”.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.