"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Karilaid: kus on Tallinna Sadama esimene parvlaev? (1)
07. juuli 2016
Scanpix

"Kui Poola laevatehasega pikendati laevade valmimise tähtaegasid, ja sellest teavitati ka avalikkust, siis Türgis ehitatavate laevade osas väidetavalt probleeme pole," ütles Keskerakonna aseesimees, Riigikogu liige Jaanus Karilaid, "samas pole tähtaja järele juba nädal tagasi Eestis olema pidanud laevast midagi kuulda."

Keskerakonna aseesimees, Riigikogu liige Jaanus Karilaid tuletab oma Facebooki seinal meelde, et nädala eest pidanuks Eestisse jõudma Tallinna Sadama tellitud parvlaev Türgist.

“Segadused korruptiivsel moel korraldatud laevahankega jätkuvad. Kokkulepete kohaselt peaks neli uut parvlaeva valmiva järgmise graafiku kohaselt:
Poola laev 1, laev merel testimisel 15.06.2016, laev Eestis 01.08.2016; Poola laev 2, laev merel testimisel 25.07.2016, laev Eestis 01.09.2016; Türgi laev 1, laev merel testimisel 01.06.2016, laev Eestis 01.07.2016; Türgi laev 2, laev merel testimisel 16.07.2016, laev Eestis 15.08.2016.”

“Kui Poola laevatehasega pikendati laevade valmimise tähtaegasid, ja sellest teavitati ka avalikkust, siis Türgis ehitatavate laevade osas väidetavalt probleeme pole,” ütles Karilaid, “samas pole tähtaja järele juba nädal tagasi Eestis olema pidanud laevast midagi kuulda.”

“Kas keegi veel üldse vastutab lepingute täitmise ja mittetäitmise eest?” küsib Karilaid.

Riigile kuuluva Tallinna Sadama ajalugu on vähemalt kümmekond viimast aastat, mil ta on asunud Reformierakonna kontrolli all, iseloomustanud rida leebelt öeldes kahtlase väärtusega tehinguid. 

Saaremaal Laevakompanii omanik Vjatšeslav Leedo tunnistas läinud aasta septembris, et kohtumisel reformierakondlastega anti talle mõista, et talt oodatakse altkäemaksu.

Leedo rääkis, et temaga käisid Saaremaal kohtumas reformierakondlased Kalev Lillo ja Remo Holsmer, laevaomanik rääkis ka Tallinna Sadama toonase juhatuse liikme Allan Kiiliga. “Mulle öeldi selgelt, et kui oleme nende vastu head, siis on kõik võimalik. Pole küsimust, et minult taheti altkäemaksu, seda headuse küsimust ütlesid nad üheselt,” kirjeldas Leedo, lisades, et on pika kogemusega ärimees ja teab, kui talle vihjatakse, kirjutab Ärileht.  

Korruptsioonikahtluses Poola laevaehitusfirma Remontowa Shipbuilding president Andrzej Wojtkiewicz ja juhatuse liige Jan Paszkowski kandsid juba varasemalt Tallinna Sadama endisele juhtkonnale üle ligi 800 000 €, kirjutab Poola meediaväljanne Onet. Kokku pidi altkäemaks moodustama 1,2 miljonit eurot.

“Esitatud kahtlustuse järgi lubasid mehed Tallinna Sadama juhatuse liikmele Allan Kiilile altkäemaksu üle miljoni eurot, millest osa oli avalike menetlustoimingute alguse ajaks edasi antud. Ühte meest kahtlustatakse lisaks altkäemaksu andmisele ka rahapesus. Kahtlustuse järgi anti altkäemaksu praamide ehitamise lepingu sõlmimise eest osaühinguga TS Laevad,” ütles riigiprokurör Laura Feldmanis BNS-ile.

Tallinna Sadama endise juhatuse liikme Allan Kiili sõnul oli Poola laevatehasega sõlmitud lepingute taga suur meeskond, kes tegeles hindade ja juriidikaga ning trahvisummade punkt oli samuti läbirääkimiste tulemus.

Loe ka:

SADAMA KRIMINAALNE SASIPUNDAR: Kas Reformierakonna poliitikud võtavad hiigelkorruptsiooni eest ka vastutuse?

Vjatšeslav Leedo Tallinna Sadama “sidrunitest”: ilmselt oleksin pidanud minema ümbrikuga

Kas Tallinna Sadamast kadunud raha jõudis Reformierakonna tasku?


Kommentaarid (1)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.

uskmatu.
7. juuli 2016 14:30
Sa Karilaid oled noor mees aga peaksid teadma,et meie riigis kuulub hea tava juurde igasugune vastutuse puudumine ! See oli nii eelmise riigikorra ajal ja ka täna.Kolhoosi esimees keeras kolhoosi kihva siis pandi sohvoosi direktoriks,nüüd saadetakse Euroopasse hästi tasutatud ametikohale jne.jne.