"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
ÄRI PLANEEDIST TÄHTSAM? Theresa May kaotas esimese peaministrina tehtud otsusega kliimamuutuste osakonna (0)
18. juuli 2016
Scanpix

Suurte lubadustega helgemast tulevikust Suurbritannia peaministriks asunud Theresa May näitas oma tõelist parempoolset palet ning saatis ühe esimese otsusena laiali energia- ja kliimamuutuste osakonna. May otsust on nii teised poliitikud, keskkonnakaitsjad, kui mitmed eksperdid nimetanud "lihtsalt rumalaks", "sügavalt murettekitavaks" ning "kohutavaks".

May, kes on lubanud ohjeldada suurettevõtete omavolitsemist ja kaotada riigi erinevate ühiskonnakihtide vahel valitsev ebavõrdsus, otsustas saata laiali keskkonnakaitsmise ja rohelise energiaga tegelenud Energia ja Kliimamuutuste osakonna ning anda kliimamuutuseid puudutavate otsuste tegemise uue, äsja loodud äri-, energeetika- ja tööstusstrateegia osakonna kätesse, kirjutab The Independent.

Hoolimata sellest, et alles sellel esmaspäeval juhtisid valitsuse nõunikud tähelepanu pakilisele vajadusele valmistada Suurbritannia ette kliimamuutuste tõttu üha äärmuslikemaks muutuvate üleujutuste, põudade, kuumalainete ja näljahädadega toimetulekuks.

Uueks keskkonnasekretäriks määras May Andrea Leadsomi, kelle esimene küsimus peale eelmisel aastal energiaministriks saamist oli “kas kliimamuutused on päriselt olemas?”. Kui eelmine Energia ja Kliimamuutustesekretär Amber Rudd lubas novembris, et Suubritannia lõpetab kivisöe kasutamise 2025. aastaks, siis palus Leadsom kivisöetööstuse esindajatel selgitada, mida Rudd oli mõelnud.

Endine tööpartei liider Ed Miliband kirjutas sotsiaalmeediakanalis Twitter: “DECC (Energia ja Kliimamuutuste osakonna) laialisaatmine oli lihtsalt rumal. Kliimat isegi ei mainita selle asemele rajatud osakona nimes. See on oluline, kuna osakonnad kujundavad prioriteete ja otsuseid.”

Ka Greenpeace on teatanud, et on mures, et Suurbritannia uus valitsus ei näe kliimamuutustes tõsist ohtu. “Praeguse valitsuse liikmete eelnevalt antud hääled ja seotus kliimaskeptikutega on äärmiselt murettekitav,” märkis keskkonnakaitsegrupi tegevjuht John Sauven. “Nad on näidanud, et ei mõista ohtu, mida kliimamuutused Suurbritanniale ja maailmale tähendavad. Kui meil saab ka jätkuvalt olema võtmeroll globaalses kliimakaitses, siis meil on vaja, et valitsus kiiremas korras kinnitaks, et raske tööga saavutatud edusammud kliima ja taastuvenergia vallas, õhureostusega võitlemises ja looduskaitses ei jää Brexiti läbirääkimistes kõrvale või, et neid lausa ei hüljataks.”

Rohelise partei juhi Caroline Lucase sõnul on May otsus “sügavalt murettekitav”. “Kliimamuutused on meie praeguse hetke suurimaks väljakutseks, sellega võitlemine ei tohi olla valitsuse jaoks kõrvaline,” märkis ta. “Kliimamuutustega hakkama saamine vajab sellele pühendunud ministrit valitsuslaua ääres. See, et see visati mingi suvalise osakonna keldrikorrusele jätab mulje, et tegemist on sammuga tagurpidi.”

“See on šokeeriv uudis. Vähem kui päev ametikohal ja uus peaminister on juba vähendanud kliimamuutuste vastast võitlemist, kuigi tegu on meie suurima ohuga,” sõnas keskkonnakaitsegrupi Friends of the Earth juht Craig Bennet.

Uue majanduse fondi (New Economics Foundation – NEF) keskkonnaökonomisti Stephen Davlini sõnul on osakonna laialisaatmine “kohutav otsus uue peaministri poolt” ning, et see on märk sellest, et kliimamuutused on muutumas valitsuse jaoks mitteprioriteetseks.

“Kliimamuutustega võitlemine on meie ajastu suurim väljakutse ja see peab olema otsene ning sellest peab sõltuma ka see, milliseid tööstusharusid me arendame, millist transpordivõrgustikku me loome ja kuidas me oma maad harime ning mida me sööme. See vajab keskset koordineeritud strateegiat. Kui me jätame selle teiste osakondade järelmõtteks, siis kukume me läbi,” märkis Davlin.

Uue osakonna juhataja Greg Clark ütles, et energia ja kliimamuutustega tegelemine jätkub ka uues osakonnas.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.