"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Soome käivitab järgmisel aastal kodanikupalga pilootprojekti (1)
22. juuli 2016
Scanpix

Soome valitsus käivitab järgmisel aastal kodanikupalga pilootprojekti, mille eelarve on 20 miljonit eurot, iga testprogrammis osaleja saab valitsuselt igakuiselt 600 eurot.

Pilootprojekt käivitub juba järgmisel aastal ning iga testgrupis osaleja saab selle raames valitsuselt kuus 600 eurot kodanikupalka. Kõrgemapalgaliste jaoks kaob summa maksude tõttu sisuliselt kohe, ent kava peaks eelkõige toetama madalapalgalisi või töötuid, asendades tavapärased abirahad, vahenda BNS.

Praegu ei ole lehe andmetel veel selge, kui paljusid inimesi valitsus kaks aastat kestvasse pilootprojekti hõlmata kavatseb. See sõltub sellest, kui palju 20 miljoni euro suurusest eelarvest jääb järgi pärast eraldiste tegemist projektis osalevatele asutustele nagu maksuamet ja Soome töötukassa.

Tõenäoliselt on pilootprojektis osalejad aga töölisklassi soomlased, kellest enamik on madalapalgalised või osaliselt või täielikult töövõimetud. Kindlalt on aga teada, et projektis ei saa osaleda tudengid ega vanemapuhkusel olijad.

Pilootprojektis osalejate saadud summa asendab küll toimetulekutoetuse ja paljud teised sotsiaaltoetused, ent mitte näiteks eluasemetoetust. Selle eesmärk on välja selgitada, kas kodanikupalk tõstab inimeste osalust tööturul või heaolu. Ajalehe andmetel esitab valitsus vastavasisulise eelnõu parlamendile kohe pärast seda, kui see suvepuhkuselt naaseb.

Kommentaarid (1)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.

Jep
23. juuli 2016 06:20
Ka meil on kostnud hääli, et peaks asjaga tegelema. see aktsioon muutub mõttetuks juba seepärast, et palgaks nimetati ainult 50 eurikut.