"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Fotograafi Juhan Kuusi näitus avatakse Adamson-Ericu muuseumis neljapäeval (0)
15. august 2016
Juhan Kuus

Neljapäeval, 18. augustil kell 16.00 avatakse Adamson-Ericu muuseumis näitus "Juhan Kuus. Inimlikkuse mõõt. 45 aastat dokumentaalfotograafiat Lõuna-Aafrikas".

Näitusega esitletakse esmakordselt Eestis eesti päritolu, Lõuna-Aafrikas sündinud ja töötanud silmapaistva ning rahvusvaheliselt kõrgelt tunnustatud fotograafi Juhan Kuusi (1953–2015) loomingu ulatuslikku ülevaadet. Väljapanekuga kaasneb rikkalikult illustreeritud mahukas kataloog. Projekti eesmärgiks on tuua siinmail seni peaaegu tundmatu maailmatasemega fotograaf ja ta looming vääriliselt Eesti kultuuriruumi ja kultuurilukku. Näitus jätkab nii Eesti Kunstimuuseumi kui ka selle filiaali Adamson-Ericu muuseumi üht pikaajalist töösuunda – väliseesti kunsti ja kultuuri kaardistamist, uurimist ning meie diasporaa eri põlvkondade loovisikute esitlemist Eesti kultuuriruumis.

Näituse avamisel osalevad Sipa Pressi arhiivi juhataja ja kauaaegne fototoimetaja Ferit Düzyol Prantsusmaalt ja Juhan Kuusi pikaajaliselt esindanud Lõuna-Aafrika galerist ning sealse fotopärandi arhiveerimise ja säilitamise ühingu PAPA asutaja Gavin Furlonger.

17-aastase noorukina ajakirjanduses fotoreporteri tööd alustanud Juhan Kuusist kujunes tema 45 aasta pikkuse karjääri vältel üks Lõuna-Aafrika mõjukamaid ja radikaalsemaid fotograafe, kelle jäägitu pühendumise ja vahetu teravusega, kompromissitult sündmustega lähikontaktis võetud fotod leidsid tee maailma juhtivatesse pressiväljaannetesse, näitustele ja fotofestivalidele. Kümnete tunnustuste seas on ta Lõuna-Aafrikas mitmel korral valitud aasta fotograafiks ning ainsa eesti päritolu fotograafina on teda lausa kahel korral pärjatud maailma pressifoto prestiižseima tunnustusega – World Press Photo auhinnaga 1978. ja 1992. aastal.

Oma karjääri kõrgperioodil, aastatel 1986–2000, töötas Juhan Kuus Lõuna-Aafrika korrespondendi ja fotoajakirjanikuna 1973. aastal Prantsusmaal rajatud maineka fotoagentuuri Sipa Pressi Pariisi ja New Yorgi toimetustele. Tema töid avaldati maailma olulisemates väljaannetes, nagu The Times, The Independent, The New York Times, Paris Match, The Los Angeles Times jm.

Oma kõigil loomeperioodidel kajastas Juhan Kuus tundliku pilguga väga teravalt ja jäägitult ausalt apartheidirežiimi kõige erinevamaid tahke, sellevastast võitlust ning olulisi persoone ja sündmusi, kujunedes nii Lõuna-Aafrika ajaloo pöördepunktide hindamatuks kroonikuks. Siiski ei piirdu ta parimad tööd vaid uudisfotograafiaga. Ennast ise eelkõige antropoloogiks-dokumentalistiks pidanud Kuusi fotod jutustavad ka sügavalt inimlikke lugusid Lõuna-Aafrika inimestest.

Paralleelselt Adamson-Ericu muuseumis toimuva näitusega avatakse koostöös Tpiletiga Tallinna Bussijaamas pop-up väliväljapanek „Teel”, kus kuvatakse valikut Juhan Kuusi töödest, mis on tehtud Lõuna-Aafrikas nö ratastel ringi liikudes. Näituse ühe kuraatori Kristel Lauri sõnul soovitakse seeläbi ärgitada ka Eestis reisijaid märkama eri paigus toimuvat, julgustada kontakti astuma huvitavate või intrigeerivate inimestega ning kogetut fotograafia abil jäädvustama ja jagama.

Näitus on valminud Adamson-Ericu muuseumi ja IKKUN-i koostöös. Näituse albumi leiate SIIT.

Adamson-Ericu muuseum (Lühike jalg 3, 10130 Tallinn) adamson-eric.ekm.ee

Näitus on avatud 15. jaanuarini 2017.

 

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.