"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Oudekki Loone: Rõivasel puudub oskus ja võime meeskonda ühtsena hoida (0)
01. september 2016
Dmitri Povilaitis

"See, et Reformierakonna hääled kõikusid presidendivalimistel Riigikogus sinna-tänna, näitab, et Taavi Rõivas suudab oma erakonda väga halvasti koos hoida. Lisaks tuli välja, et Rõivas on Marina Kaljurannale valetanud. Ilmselt peaminister ei adunud, millised on tema võimu- ja mõjujõu piirid. Selline peaminister on väga problemaatiline," lausus Keskerakonna peasekretär Oudekki Loone.

Loone rääkis Tallinna TV uudistesaates, et ta ei imesta, kui Marina Kaljurand on peaministri peale solvunud. “Peaminister ju lubas talle, et ta esitatakse valijameeste kogus presidendikandidaadiks. Kui peaminister lubab, peaks tema sõna pidama. Ja kui koalitsioon ei suuda nii väikesel tehnilisel hääletusel, kus on selge, et ostust ei tule, see lükkub edasi, hääli koos hoida, näitab see, et omavahelised suhted on küllalt teravad. See on taas etteheide peaministrile, sest tema peab meeskonda koos hoidma. See on tema esimene ülesanne. Ta peab koos hoidma toimivat meeskonda väga erinäolistest inimestest. Ma ei näe juba tükk aega, et Taavi Rõivasel selline oskus ja võime oleks.”

Loone nentis, et enne, kui pole teada, mida proua Kaljurand kandideerimise osas valijameeste kogus otsustab, ei oska ta ka mõõta Mailis Repsi sealsete šansside tugevust. “Ühiskonna mitmed väga väärikad tegelased tegid juba pöördumise, et esitagem Marina Kaljurand siiski presidendikandidaadiks. Võib juhtuda, et leidub 21 omavalitsusjuhti, kes Marina Kaljuranna kandidatuuri üles seavad. Kuigi Reformierakonna juhatusest enamus pooldas kandidaadina Siim Kallast, kellel on tõesti väga lai kogemus ja kes sai Riigikogus ka teatud hulga inimeste toetuse, ei ole ma kindel, et Marina Kaljurand valijameeste kogust kõrvale jääb. See näitab veelkord, et Reformierakond ei suuda enam riigimehelikult ja poliitiliselt ette mõelda. Reformierakond on suubunud omavahelistesse kaklustesse ja võimuvõitlustesse. Kõik, kes sellele liiga lähedale astuvad, saavad hoobi.”

Loone hinnangul on iseenesest meeldiv, et presidendi valivad valijamehed. “Valijamehed on natukenegi suurem hulk inimesi ja natukene rohkem rahva mõju sellele, kellest saab president. Olgem ausad, presidendi ülesanne on kaitsta rahvast kõigi teiste võimude eest ehk tema mandaat võiks olla võimalikult laiapõhjaline.”

Loone sõnul valitseb Keskerakonnas presidendivalimiste osas töömeeleolu ja ta loodab selle püsimist. “Keskerakonna esimees Edgar Savisaar koos erakonna presidendikandidaadi Mailis Repsiga on teinud suvel väga palju tööd ja ehitanud väga hea meeskonna. Mul on väga hea meel, et meie suvine töö tõi viljad. Keskerakond on selgelt kõige ühtsem erakond. Meil on need inimesed, kes suudavad oma erahuvid kõrvale jätta ja tegeleda tõesti sellega, et Eesti saaks hea presidendi. Presidendi, kes päriselt hoolib rahvast. Loodan siiralt, et meie seas ei leidu selliseid inimesi nagu Reformierakonna paadis, kes oma isiklike väljaelamiste pärast hakkavad kogu rahva huvides liikuvat laeva kõigutama. Olen erakonna üle, kuhu kuulun, tõesti väga õnnelik ja selle töö üle, mida oleme kogu suve teinud ja mida ka jätkame.”

Keskerakonna peasekretär Oudekki Loone lükkas saates ümber Eesti Ekspressi ajakirjaniku väite nagu oleks Mailis Reps alustanud presidendiks kandideerimist erakonna lõhki ajamise eesmärgil. “Eesti Eksperss kirjutab suve algusest saadik Keskerakonnast, aga mitte ainult, ilukirjanduslikke väljamõeldisi. Lugesin viimast taolist ja muigasin. Päriselt ei ole nii, nagu seal kirjas. Mailis Reps on ka ise öelnud, et tema huvi on olla Eesti president, tema huvi ei ole erakonda lagundada. Kuigi Eesti Ekspress tahaks väga näha, et Mailis on salakaval, kuskil leeris ning tegeleb eelkõige erakonna asjadega. Mailis on vähemalt seni olnud absoluutselt aus kandidaat, kes tahabki saada EV presidendiks, Eesti rahvast esindada.”

“Hetkest, mil Mailis kinnitati erakonna presidendikandidaadiks, oli erakonna esimees Edgar Savisaar esimene, kes talle toetust avaldas. Tema ütles, et kui Mailis teeb tööd, on tal šanss. Mul on väga hea meel, et Mailis võttis sellest kinni. Võib-olla ta ilma Edgar Savisaare toetuseta ei oleks sellest võimalusest kinni võtnud. Me ei tea seda ega saagi kunagi teada. Mul on hea meel, et see samm viis tegelikult erakonna ühendamiseni. See on riigimehelik samm. Võitleme selle inimese eest, kes seisab väärtuste eest, mida Keskerakond on kogu aeg kandnud. Väärtuste eest, mida usume, et on Eestile parimad. Ühine töö liidab. Oleme seda ka kogu aeg öelnud, et Keskerakond on erakond, kus vähemalt enamik saab isiklikest vastuoludest üle. Olen selles kindel. Näeme, et meil on ühine eesmärk. Ühine eesmärk on meil Eesti, kus on parem elada, õiglasem ja inimlähedasem Eesti. Eesti, kus iga laps saab kooli minna oma kodu lähedal.”

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.