"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Peeter Päll: kirjutatu on nii keeruline, et inimesed nagu ei peakski sellest aru saama (0)
12. september 2016
Scanpix

"See probleem on kaksipidine. Üks asi on tekstidest arusaamine, teine aga arusaadavate tekstide koostamine," sõnas Eesti keele instituudi peakeelekorraldaja Peeter Päll. 

“Meil tehti 1990ndatel suuri pingutusi, et ametlike tekstide keelekasutust lihtsamaks muuta, ja võis tajuda muutust paremuse poole, kuid just viimastel aastatel on ametlikud tekstid taas hakanud keerukamaks muutuma,” nentis Päll. “Süveneb mõtteviis, et inimesed nagu ei peakski neile toodetud tekstist aru saama.”

“Meie propageerime seda, et keelekasutus oleks kõigile arusaadav ja sõnastatud kasutaja vajadusi silmas pidades. Me saame ju aru, et erialainimestele võib rääkida ühtmoodi ja laiale avalikkusele teistmoodi,” rääkis Päll.

“Ametnikele vist tundub, et kui nad kirjutavad liiga lihtsalt, ei peeta neid oma ametikohal pädevaks, aga see pole nii,” ütles Päll. “Meil on parasjagu käimas selge sõnumi kampaania. Näiteks maksu- ja tolliamet on võtnud selge sõnumi oma südameasjaks ja nad üritavad rääkida inimestega lihtsas keeles.”

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.