"Inimene peaks saama pühendada end lihtsalt oma elu elamisele. Linnaasutused peaksid olema heas mõttes justnagu nähtamatud – osutades linnakodanikule teenust nii, et nad ise meeldegi ei tule."

Tallinna linnasekretär Priit Lello
Tallinna orkester tutvustab Hiinas Pärdi muusikat (0)
03. oktoober 2016
Scanpix

Eesti filharmoonia kammerkoor tutvustab sünnipäevakontsertidel oma peadirigente läbi aegade, hingedepäeval aga ootab huvilisi koos linna kammerorkestriga korraldatud tasuta kontsert Kaarli kirikus.

“Algaval hooajal teeme väga tihedat koostööd Tallinna filharmoonia kammerorkestriga,” ütles Eesti filharmoonia kammerkoori esindaja Anneli Ivaste. “Oleme ju mõlemad kammerkoosseisud ja koos-esinemised seetõttu pikalt planeeritud.”

Muusikuid ühendavaks lüliks on läbi aastate olnud dirigent Tõnu Kaljuste, kelle juhatusel annab kammerkoor koos linna kammerorkestriga 2. novembril kell 19 hingedepäeva kontserdi Kaarli kirikus. Tasuta kontserdil kõlab Armeenia helilooja Tigran Mansuriani reekviem.

Esinemine juba homme

“Sügishooajal teeme oma kammerkooriga koos Tallinna kammerorkestriga pikema turnee Hiinasse, kus esitame Arvo Pärdi teoseid,” ütles Ivaste. “Ees ootavad Pekingi Keelatud linna, Wuhan Qintai ja Changsha kontserdisaalid. Turnee vältab 19.-25. novembrini.”

Hiina turnee korraldab Tallinna kultuuriamet koos Pekingi Keelatud linna kontsertorganisatsiooniga Beijing Poly Forbidden City Theatre Management Co. Lt.

Eesti filharmoonia kammerkoor tähistab sel sügisel oma 35. sünnipäeva uue kontserdisarjaga “Peadirigendid”, mille avakontsert “Päikeselaulud” toimub Tallinnas 4. oktoobril. “Peadirigentide sarjas seisavad koori ees meie kammerkoori peadirigendid läbi aastate,” rääkis Ivaste “Koori asutaja Tõnu Kaljuste, Paul Hillier, Daniel Reuss ja praegune kunstiline juht Kaspars Putninš.”

Kontserdid mitmes paigas

Sarja alustabki kammerkoori peadirigent Putninš, kes juhatab regulaarselt Euroopa teisigi tippkoore ja on ka Läti Raadio koori koosseisuline dirigent.

“”Päikeselaulud” räägib sügavast jumalikust sisekaemusest, mida esindavad kolm teost sellistelt heliloojatelt nagu Sofia Gubaidulina, Galina Grigorjeva ja Frank Martin,” ütles Putninš. “Kaks neist teostest on kirjutatud tuntud müstikute Püha Franciscuse ja Püha Risti Johannese tekstidele.”

Gubaidulina pühendas tšellole, löökpillidele ja koorile kirjutatud “Päikeselaulud” oma sõbrale, kuulsale tšellistile Mstislav Rostropovitšile. “See on küll kooriteos, kuid peamine liin on tšello kanda,” mainis Putninš. “Meil on heameel esitada seda koos võrratu interpreedi Leho Kariniga.”
Keskaegsest Hispaaniast, Püha Risti Johannese sulest pärinevale tekstile kirjutas Grigorjeva kooriteose “The dark Night of the Soul”, tegemist on teose esiettekandega. “Kuigi Martini missa topeltkoorile on tänapäeva koorimuusika üks nurgakive, jäi see helilooja sahtlisse peaaegu tema elu lõpuni,” rääkis Putninš. “Martin ei soovinud seda teost kaua aega avaldada laiema publiku ees, kuna see oli väga isiklik ja intiimne vestlus Jumalaga.”

“Kaspars Putninši juhatusel anname koos linna kammerorkestriga aasta lõpus ühiseid kontserte nii Hollandis, Belgias kui ka koduses Tallinnas,” lisas Ivaste.
———————

Kontserdisarja avakontsert

Kontserdisarja “Peadirigendid” avakontsert “Päikeselaulud” on kavas 4. oktoobril kell 19 Estonia kontserdisaalis.
Kavas Sofia Gubaidulina “Canticle of the Sun”, Galina Grigorjeva “The Dark Night of the Soul” esiettekanne ja Frank Martini Missa topeltkoorile. Solist Leho Karin tšellol. Esitab Eesti filharmoonia kammerkoor Kaspars Putninši juhatusel.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.