"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Riigikohus tühistas Tamba tuulegeneraatorite ehitus- ja kasutusload (0)
11. oktoober 2016
Scanpix

Riigikohus rahuldas Varbla vallaelaniku kaebuse, kuna ettevõte püstitas oluliselt kõrgemad tuulikud kui detailplaneeringus olid ette nähtud.

Riigikohus rahuldas Varbla vallaelaniku kaebuse ning tühistas Tuuleenergia OÜ-le kuuluva Tamba tuulegeneraatorite ehitus- ja kasutusload, kuna ettevõte püstitas oluliselt kõrgemad tuulikud kui detailplaneeringus olid ette nähtud.

Riigikohus märgib, et tuulikutüübi muutmine iseenesest ei ole õigusvastane, kui sellega ei kahjustata avalikku huvi või kolmandate isikute õigusi. “Praegusel juhul muudeti aga lisaks tuulikutüübile ka mitmeid ehitise parameetreid, sealhulgas tuulikute kõrgust. Nii on detailplaneeringus lubatud 85 meetri asemel lubatud ehituslubades ehitada 149,5 meetri kõrgused tuulikud,” leidis kohus otsuses.

Seaduse kohaselt tuleb ehitus- ja kasutuslubade andmisse kaasata igaüks, kelle puhul on võimalik ette näha, et see võib piirata tema õigusi. Tamba tuulegeneraatorite puhul seda aga ei tehtud. Lubatud kõrgusepiirangut aga ületati oluliselt ja ilmselgelt. Lisaks ei kaalunud vald võimalust jätta kasutusload ehituslubade puuduste ja tuulikute mõjude tõttu andmata, teatas riigikohus.

Kohus märgib, et kasutuslubade tühistamine selles kohtuasjas toob kaasa ettevõtlusvabaduse olulise riive, sest kehtivaid ehituslubasid usaldades on tehtud märkimisväärne investeering, tuulikud on püstitatud ja need töötavad.

Samas rõhutab kohus, et vallal on õigus ja kohustus uuesti kaaluda kasutuslubade andmist, järgides kõiki kehtivaid õigusnorme. Seejuures on võimalik lõplike kasutuslubade andmise otsustamiseni anda ka ajutised kasutusload.

Vaidlus Varbla vallaelaniku Arne Albergi, vallavalitsuse ja Tuuleenergia OÜ vahel sai alguse 2013. aastal.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.