"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Vabaerakond toetab Taavi Rõivase valitsuse umbusaldamist (2)
17. oktoober 2016
Scanpix

"Me näeme umbusaldusavalduse põhjusena ebaõnnestumisi maksu- ja majanduskeskkonna muutmisel, haldusreformi läbiviimisel, parvlaevanduse korraldamisel, samuti sotsiaalsüsteemi jätkusuutlikkusega seotud probleemide ignoreerimist," ütles Vabaerakonna esimees Andres Herkel ja lisas, et Reformierakond vajab puhkust, sest on pika valitsemisega end ammendanud.

Eesti Vabaerakond on valmis osalema nii peaminister Taavi Rõivase umbusaldamisel kui ka sellele järgneva poliitilise olukorra lahendamisel, kui umbusaldusavaldus saab Riigikogu koosseisu enamuse toetuse.

“Me näeme umbusaldusavalduse põhjusena ebaõnnestumisi maksu- ja majanduskeskkonna muutmisel, haldusreformi läbiviimisel, parvlaevanduse korraldamisel, samuti sotsiaalsüsteemi jätkusuutlikkusega seotud probleemide ignoreerimist,” ütles Vabaerakonna esimees Andres Herkel.

Samuti häirib Vabaerakonda sügavalt see, et valitsuskoalitsioon pole teinud midagi poliitilise konkurentsi elavdamiseks, pole vähendanud erakondade riigieelarvelist rahastamist ega ole olnud eeskujuks kokkuhoiu ja poliitika läbipaistvuse tagamisel.

Vabaerakonna meelest pole sotsiaaldemokraatidel ja IRL-il põhjust Taavi Rõivase mittemidagitegemise valitsusega kauem kaasa minna. “Ootame ka neilt otsustavust,” ütles Herkel. Umbusaldusavalduse ettevalmistamisel oleks Vabaerakond valmis väiksemate koalitsioonipartnerite esindajatele pisut mõtlemisaega andma, mistõttu umbusalduse kiirkorras menetlusse andmine ei pruugi Vabaerakonna esimehe meelest olla väga praktiline.

“Mis puutub uue võimuliidu võimalikku moodustamisse, siis selleks võivad tekkida senisest paremad eeldused, kui Keskerakonnas toimub esimehe vahetus. Meie oleme valmis kaitsma selles protsessis oma põhimõtteid ega välista partnerina kedagi,” ütles Herkel.

“Saades aru vajadusest anda puhkust Reformierakonnale, kes on pika valitsuses olemisega enda täielikult ammendanud, kutsume ülejäänud partnereid koostööle, kus keegi ei välista kedagi. Meil poleks midagi selle vastu, kui isegi EKRE ja sotsiaaldemokraadid suurema eesmärgi nimel ühte valitsusse mahuksid,” lisas Vabaerakonna esimees. 

Kommentaarid (2)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.

Eve
17. okt. 2016 17:14
Rõivas ei sobi üldse valitsuse juhiks, seda on ta tõestanud. Aga ega Reformierakond ei koosne vaid temataolistest saamatutest ja võimuahnetest inimestes. On ka teine pool ja need on S.Kallase pooldajad. Kallas oleks parim peaminister. Nagu ka parim osa Keskerakonnast on Savisaare pooldajad ja Simsoni pooldajad on alatud võimuahned inimesed. Nende seast ei kõlba keegi peaministriks. Keskerakonnal on tekkinud samasugune tagatuba nagu on Reformil.Need, kes ohustavad nende võimu lükatakse kõrvale ääretult alatul kombel.
BusiLess
17. okt. 2016 15:47
Reffidel on olnud teiste jaoks hukutavad äriideed, mille puhul sokutati "omad" ettevõtete nõukogudesse ja lüpsti siis kasumid omanike ja natuke ka eneste taskutesse (või kilekotti). Kahjuks on omanikud ikka mitte-eestlased ja suurima rahakäibega maiuspalad muidugi maksuvabaks muudetud pangad.