"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
VÄRSKE UURING: Keskerakond on jätkuvalt kõige populaarsem (2)
20. oktoober 2016
Scanpix

Eesti populaarseim partei oli oktoobris Keskerakond, mille toetus tõusis septembriga võrreldes viie protsendipunkti võrra 25 protsendini, selgub uuringufirma TNS Emor BNS-i tellimusel läbi viidud erakondade toetuse uuringust. Opositsioonierakondade toetus kokku on suurem kui koalitsioonil.

Keskerakonna aseesimees Jaanus Karilaid leiab, et täna avaldatud erakondade toetusnumbrid ning Keskerakonna toetuse kasv peegeldab selgelt erakonna viimase aja tegevust. 

“Esiteks muidugi intensiivsem töö Riigikogus, kus oleme valitsuse tegematajätmistele teravalt tähelepanu juhtinud ning selgelt opositsiooniliidri rolli kandnud. Lisaks konstruktiivsele kriitikale valitsuse töö osas olime jõuliselt ning positiivselt nähtavad ka kogu presidendikampaanias. See töö hakkab nüüd tulemusi andma,” ütles Karilaid. 

Keskerakonna aseesimees nentis, et oma mõju avaldab ka erakonna siseasjadega toimuv. “Usun, et inimesed peavad õigeks seda, et Keskerakond on suutnud oma siseajade arutamise viia ajaleheveergudelt erakonna sisse, juhatusse ja volikogusse. Loomulikult leidub veel neid, kes püüavad meedia vahendusel erakonna siseasju arutada, kuid järjest rohkem mõistetakse, et see tee ei vii kuhugi,” lisas Karilaid. “Pidev pildisolek ning ootus erakonna uuenemisele aitab samuti kaasa meie toetajate arvu suurenemisele.” 

“Keskerakond on oma erakorralise kongressi eel ning vähem kui aasta enne kohalikke valimisi väga tugeva toetusega. See on hea positsioon veelgi tugevamaks muutumisele,” lõpetas Keskerakonna aseesimees Jaanus Karilaid. 

TNS Emor viis BNSi tellimusel läbi erakondade populaarsusuuringu, millest selgus, et Keskerakonna toetus kasvas oktoobris viie protsendi võrra 25-le protsendile. Sellega on Keskerakond oktoobris populaarseim erakond. 

Kuni 35-aastaste Eesti inimeste seas toetas Keskerakonda 24,6, Sotsiaaldemokraatlikku Erakonda (SDE) 21,7, Reformierakonda 20,6, Vabaerakonda 14,1 ning Isamaa ja Res Publica Liitu (IRL) 9,7 protsenti. Ülejäänud parteide toetus jäi allapoole valimiskünnist, mis on 5 protsenti.

35- kuni 50-aastaste Eesti inimeste seas oli 22,1 protsendiga populaarseim Reformierakond. Järgnesid 20,1 protsendiga Keskerakond, 18,3 protsendiga SDE, 18,2 protsendiga Vabaerakond, 12,9 protsendiga Eesti Konservatiivne Rahvaerakond (EKRE) ja 6,4 protsendiga IRL. Ülejäänud parteide toetus jäi valimiskünnisest madalamale.

Reformierakonda toetas oktoobris 22, Sotsiaaldemokraatlikku Erakonda (SDE) 17, Vabaerakonda 15, Eesti Konservatiivset Rahvaerakonda (EKRE) 10 ning Isamaa ja Res Publica Liitu (IRL) 8 protsenti küsitletutest. Reformierakonna toetus septembriga võrreldes ei muutunud, SDE toetus langes 2, Vabaerakonna toetus tõusis 3, EKRE toetus langes 3 ja IRL-i toetus 1 protsendipunkti võrra.

Parlamendivälistest erakondadest toetas Erakonda Eestimaa Rohelised oktoobris 3 protsenti küsitletutest, mida on 1 protsendipunkti võrra vähem, kui septembris.

Valitsuskoalitsiooni toetus oli oktoobris 47 protsenti ehk kolme protsendipunkti võrra väiksem kui septembris. Oma eelistust ei osanud öelda 19 protsenti küsitletutest.

Kokku küsitles TNS Emor 14.-19. oktoobrini vastajate kodudes ja veebiintervjuude teel 987 valimisealist kodanikku vanuses 18-74 aastat.

Erakondade reitinguprotsendid näidatud nendest vastanutest, kellel on erakondlik eelistus, seega “ei oska öelda” vastanute protsent elimineeritakse. Antud andmete näitamise viis muudab erakondade reitinguprotsendid võrreldavaks riigikogu valimiste tulemustega. Seega võimaldab antud andmete esitamine näha erakondade võimalikku osakaalu riigikogus, kui valimised oleks toimunud uuringu küsitlusperioodil ja antud kandidaatide valikuga.

Kommentaarid (2)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.

Ott
20. okt. 2016 17:34
Kui Savisaart sunnitakse lahkuma tipp-poliitikast, siis see poolehoid langeb kohe. Hääli antakse praegu Savisaare toetuseks. Ma ei kujuta ette keskerakonda Savisaareta.
Dr.
20. okt. 2016 17:27
Noh, siis saavad nad 51 vajalikku poolthäält kokku küll valitsuse umbusaldamiseks, aga rahvas tahab uusi valimisi, et kõik see p..k korraga künkalt alla pühkida.