"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
VIDEO! Viljandi "ufo" oli spetsialistide kinnitusel päikesepeegeldus (0)
25. oktoober 2016
Kuvatõmmis/ Youtube

20. oktoobri õhtul Viljandi kohal filmitud ja palju vastukaja tekitanud kummaline nähtus oli asjatundjate kinnitusel tükike lennuki kondensjälge ehk joonpilv, mida valgustas loojuv päike.

 

Tartu ülikooli loodusgeograafia doktorant Jüri Kamenik selgitas, et kondensjäljed on inimtekkelised pilved, vahendas BNS Sakalat. “Need tekivad õhusõiduki mootoritest pärineva veeauru tõttu või siis väikese rõhulanguse tõttu, mille tekitavad õhuvoolud õhusõiduki propelleri ja tiibade ümbruses. Õhutemperatuur veidi langeb ja veeaurust praktiliselt küllastunud õhus sellest kondensatsiooniks piisab,” selgitas Kamenik Sakalale.

Ta lausus, et üle pika aja lagunes antitsükloniga seotud inversioon ja hajusid sellega seotud pilved, sest tuul tugevnes, ja selge ilm võimaldas vaadelda kõrgemaid nähtusi nagu ka kõnealune salapärane tulejutt, mida peeti nii meteoriidiks, meteooriks, boliidiks, asteroidiks kui rõngasstruktuuri plahvatuseks.

“Siin videos on näha üksnes tükike joonpilve, mida loojuv päike valgustab – seega ei midagi erilist,” rääkis videot vaadanud Kamenik. “Tekitajaks oli ilmselt Airbus A380. Tavaliselt võib just praegusel ajal ehk hilissügisel midagi sellist näha, sest päike loojub üsna vara ning vaatlejaid on selle tõttu rohkem kui näiteks varasuvel. Lisaks on õhk üsna jahe ja niiske, võimaldades valgusel hajuda ja murduda üsna efektsel viisil.”

Kamenikul endal samuti 20. oktoobri õhtul jäädvustada õhtutaevas joonpilve, seda küll mitte Viljandi lähistel, vaid Lääne-Virumaal Kiltsis. Lennuasjanduses kodus olev ettevõtja Arno Kütt kinnitas samuti, et tegemist oli päikesepeegeldusega. “See tulekera oli tavaline reisilennuk, mille kondensjäljelt loojuv päike peegeldus, ei midagi müstilist,” rääkis Kütt, kes 20. oktoobri õhtul nägi Viljandi kohal kõigi eelduste kohaselt sama lennukit, mis püüti ka videolindile.

Jüri Kamenik märkis, et joonpilvede põhjal saab ka ilma ennustada. “Kui neid hakkab tekkima mingis kindlas ilmakaares palju ja levimisala laieneb, on oodata pilvisuse tihenemist ja sademeid 12–24 tunni jooksul, mõnikord ka kiiremini,” rääkis teadlane. “Kui joonpilvi ei teki või need kaovad väga kiiresti, siis ilm püsib või paraneb.”

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.