"Hea nali on siis, kui sa ei pea selle järel ütlema, et ma tegin nalja. Kui sa seda juba pead ütlema, siis järelikult polnudki tegu naljaga."

Tõnis Niinemets, näitleja ja koomik
Eesti pensionifondid on hädas tootlikkusega (0)
31. oktoober 2016
Scanpix

OECD raporti järgi oli Eesti teise samba pensionifondide keskmine kümne aasta reaaltootlus nn rikaste riikide klubi kehvim. Koos inflatsiooniga on meie pensionifondid põletanud kümne aastaga investorite raha 2,2 protsenti aastas. 

Analüüsitud riikidest (lisaks OECD liikmesriikidele hõlmas raport ka mitut organisatsiooni mitte kuuluvat riiki) oli miinuses kümne aasta reaaltootlusega riike vaid kolm: Eesti, Läti ja Bulgaaria (pensionifondide reaaltootluse arvutamisel lahutatakse nominaaltootlusest maha inflatsioon), kirjutas Postimees.

Ehkki kõigis kolmes riigis ulatus inflatsioon buumi ajal (analüüs hõlmab ajavahemikku 2005–2015) kümne protsendini ja üle sellegi, olid Eesti pensionifondid kõige kehvemad ka nominaaltootluse põhjal, mis ulatus vaid ühe protsendini aastas. 

Lisaks kehvale tootlusele on meie pensionifondid ka kõige konservatiivsemad, et mitte öelda kõige aremad. Nimelt on hoiuste osakaal meie pensionifondide portfellides järjest kasvanud.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.