"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
NAISED PEAVAD KANNATAMA, MEHED EI PEA? Meeste rasedusvastaste süstide katsed peatati, sest nad ei talunud kõrvalmõjusid (0)
03. november 2016
Scanpix

See, et uusim meestele mõeldud süstitav kontratseptiiv on üliefektiivne, on hea uudis, kuid imeravim ei pruugi tavakasutajateni jõuda veel nii pea. 96 protsendilise efektiivsusega ravi katseperiood lõpetati enneaegselt, kuna 320-st katsealusest 20 ei suutnud taluda kõrvalmõjusid, mis on analoogsed naistele mõeldud hormonaalsete rasedusvastaste vahenditega.

Maailma Tervishoiuorganisatsiooni(WHO) esindaja kinnitas, et uus hormonaalsüst on efektiivne viis paaridel rasestumist vältida. “Uuringust selgus, et on võimalik luua ka meestele mõeldud hormonaalne rasestumisvastane vahend, mis vähendab soovimatu raseduse riski märkimisväärselt,” kiitis WHO esindaja vahendit, mille efektiivsus on võrreldav naistele mõeldud hormonaalsete rasedusvastaste vahenditega, kirjutab The Independent.

Kahjuks on ka hormoonsüsti kõrvalmõjud sarnased neile, mida hormonaalseid rasedusvastaseid vahendeid võtvad naised igapäevaselt taluma peavad, mistõttu on süsti kliinilised katsed juba peatatud. 320 katses osalenud mehest väitis 20, et kõrvalmõjud nagu depressioon, lihasvalu, tujukõikumine, akne ja libiidomuutused on talumatud.

Kõik mainitud kõrvalmõjud kuuluvad ühtlasi ka naistele mõeldud rasedusvastaste tablettide sageli esinevate kõrvalmõjude hulka, kuid sellest hoolimata kasutab neid 48 protsenti naistest vanuses 16-19, 64 protsenti naistest vanuses 20-24 ja 55 protsenti naistest 25-29.

Naised on pidanud raseduse ennetamise eest vastutama alates esimeste rasedusvastaste hormoontablettide turule tulekust 1962. aastal, ning vaikides taluma ka kõiki kõrvalmõjusid, võttes neid lihtsalt paratamatusena.

Raseduse ennetamise vallas on meditsiin selgelt meeste kasuks kaldu. Naised peavad taluma depressiooni ja aknet, kuna need on soovimatu raseduse ennetamise paratamatu hind, kuid samade ebamugavuste talumist meestelt ei oodata. Uurijad kulutavad nüüd miljoneid, et peatatud katsetega aga muidu efektiivse ravimi kõrvalmõjusid vähendada.

Vaid 20 katses osalenud meest ütles, et ei suuda kõrvalmõjusid taluda – rohkem kui 75 protsenti oleks vahendit aga hea meelega kasutanud. Vaid 20 mehe rahulolematuse tõttu peatati kogu katsetamisprotsess. Samal ajal peavad naised suurema hüvangu nimel taluma nii depressiooni ja lihasvalusid kui ka näiteks suuremat tromboosi ja vähiohtu.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.