"Hea nali on siis, kui sa ei pea selle järel ütlema, et ma tegin nalja. Kui sa seda juba pead ütlema, siis järelikult polnudki tegu naljaga."

Tõnis Niinemets, näitleja ja koomik
Koorijuht ja õppejõud Ants Üleoja saab Tallinna raemedali (0)
20. november 2016
Scanpix

Koorijuht ja õppejõud Ants Üleoja saab pühapäeval Tallinna linnavõimult kätte raemedali.

Üleojale antakse raemedal üle Mustpeade majas kauaaegse pedagoogitöö ja silmapaistva tegevuse eest Eesti koorilaulutraditsiooni arendamisel, vahendas BNS.

Üleoja on tunnustatud Eesti koorijuht, kes on juhatanud Vabariiklikku Koorijuhtide Segakoori, Tallinna Polütehnilise Instituudi (praegu Tallinna Tehnikaülikool) Akadeemilist Meeskoori, Tallinna Kammerkoori ning Eesti Inseneride Meeskoori, peadirigendina Eesti Rahvusmeeskoori ning Eesti Televisiooni ja Raadio Segakoori, olnud aastakümneid nii üldlaulupidude kui ka mitmete koolinoorte laulupidude üldjuht ning Gaudeamuse üliõpilaslaulupidude Eesti kooride üldjuht. Ants Üleoja on koostanud ka mitmeid populaarseid koorilaulukogumikke.

Hindamatu on Üleoja töö pedagoogi ja koorimuusika propageerijana. Ta on töötanud muusikaõpetajana Tallinna Sikupilli gümnaasiumis ning Tallinna Muusikakoolis. 1972. aastast sai temast Tallinna Riikliku Konservatooriumi õppejõud, hiljem Eesti Muusika- ja Teatriakadeemia professor. Üleoja käe alt on võrsunud kümneid koorijuhte ja pedagooge, kelle panus Tallinna kultuurielu edendamisse on äärmiselt oluline. Üleoja õpilased on arendanud ja hoidnud Eesti koorilaulutraditsiooni. Tallinna kooride hinnatav kontserttegevus ning märgatav panus laulupeotraditsiooni edasikandmisel on suures osas just professor Üleoja aastakümnete pikkuse tegevuse vili.

Üleoja on koorijuhitöös lähtunud vajadusest tõsta kooride taset läbi oskuslikult valitud ning arengut võimaldava repertuaari. Ta on juhatanud mitmete Eesti ja maailma heliloojate uudisloomingut, viies nii heliloojate värsked teosed kuulajateni ja võimaldanud kooridel end proovile panna. Üleoja tähelepanu on suunatud sega- ja meeskooridele, mis tundlike instrumentidena võimaldavad kasutada kõige eriilmelisemat helikeelt ning laialdasemat repertuaari. Nõudlikkus, õige eesmärgipüstitus ja oskus jääda oma taotlustes alati värskeks on tal võimaldanud püsida kooride eesotsas aastakümneid, ilma, et tema poolt pakutav oleks lauljate ja kuulajate jaoks ammendunud.

Üleoja on ka tunnustatud arvamusliider, kelle seisukohad koorilaulu, ent ka eesti muusika ja kultuuri suhtes laiemalt on oluliselt kujundanud avalikku arvamust. Tema populaarsus mitme generatsiooni lauljate ja muusikasõprade hulgas põhineb isiklikul eeskujul empaatiavõimelise inimese, uusi väljendusvahendeid otsiva muusiku ning laia silmaringi omava loojana. Oma tegevusega on ta oluliselt panustanud Tallinna kui Eesti kultuurielu keskuse loova potentsiaali kasvu ning loominguliselt viljaka õhustiku kujundamisse.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.