"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Rohelised: Rail Balticu trass peab kulgema mööda olemasolevat raudteed (0)
20. november 2016
Scanpix

Erakond Eestimaa Rohelised, Noored Rohelised ja Ökoriik Eesti esitasid riigikogule enam kui 1300 allkirjaga petitsiooni Rail Balticu kohta, et nõuda trassi kulgemist mööda olemasolevaid raudteekoridore.

Petitsiooni initsiaatorite sõnul peab trass keskkonnahoiu huvides kulgema Tallinnast Riiga läbi Tapa Tartu ja Valga. Samuti tuleb riigikogus arutada Rail Balticu teemat riikliku tähtsusega küsimusena, vahendas BNS.

“Meie eesmärk on suunata Rail Baltic kõige mõistlikumale trassile, et leida optimaalne lahendus parema raudteeühenduse loomiseks,” ütles Eestimaa Roheliste juhatuse liige Olev Tinn BNS-ile. “Raudtee Tallinnast Riiga on juba praegu olemas ja selle ääres elab suurim hulk võimalikke reisijaid. Sellel trassil saab reisirong praegugi osaliselt sõita sama kiirusega, mis on ette nähtud ka Rail Balticu puhul kaubarongidele – kuni 120 km/h. Rekonstrueerimisel saab seal reisirongide jaoks kiirust tõsta 160 km/h ning seda mõistlike kulutuste hinnaga. Igasugune vajadus ehitada veel üks keskkonda kahjustav ja kallis trass lisaks lihtsalt puudub.”

“Ehitades Eestimaa tulevikku, ei ole meil õigust mängida ruletti, kus läbimõtlemata otsuste tulemusel meie lapsed aastakümneid kannatama peavad,” ütles Noorte Roheliste eestvedaja Züleyxa Izmailova. “Keegi ei oska hetkel vastata küsimustele, kust peaks tulema lubatud kaubahulgad ja kui palju peame igal aastal ainuüksi valminud Rail Balticu hooldamise eest peale maksma. On see 30 miljonit eurot või 130 miljonit? Juba praegu toodab raudtee miinust 15-20 miljoni euro ringis aastas. Et Eesti areneks, on vaja investeerida läbimõeldult.”

“Loodetavasti on uus valitsus rohkem kahe jalaga maa peal ja saab aru, et tuhanded eestimaalased, kelle hulgas on tuntud kultuuritegelased, majandusspetsialistid ja looduskaitsjad, soovivad Eestile head, mitte ei aja lihtsalt oma jonni,” märkis Olev Tinn.

Kollektiivse pöördumise “Eestimaa kaitseks” teksti saab lugeda rahvaalgatus.ee portaalis.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.