"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Põhja-Tallinna valitsus varustab lasteaedasid kompostikastidega (1)
21. november 2016
Põhja-Tallinna LOV

Põhja-Tallinna valitsus pakkus sel aastal linnaosa lasteaedadele alternatiivi puulehtede äraveole. Testgrupis osalevad munitsipaallasteaiad said linnaosavalitsuselt keskkonnasäästlikud kompostikastid. Selle tulemusel ei ole lasteaedadel enam vajalik lehti kilekottides lehti ja aiajäätmeid transportida, vaid need on võimalik komposteerida kohapeal.

“Puulehtede kogumine, transport ja utiliseerimine on keskkonnale ja eelarvele tarbetu kulu. Kui ka osa lehtedest õnnestub muuta mullaks ja mulda omakorda kasutada haljastuses, säästame loodust ja kulutame linnaeelarves olevat raha otstarbekamalt,” ütles Põhja-Tallinna vanem Raimond Kaljulaid.

Põhja-Tallinna valitsuses toimunud ümarlaual, kus osalesid kõigi linnaosas asuvate lasteaedade esindajad, lepiti kokku, et aasta pärast tehakse testgruppiga kokkuvõtte ning otsustatakse, kas laiendada rohelist mõtteviisi terve linnaosa ulatuses. Eesmärk on kaitsta loodust, jättes kasutamata ainuüksi Põhja-Tallinna linnaosas umbkaudselt neli tuhat 150 liitrist prügikotti aastas, rääkimata kokkuhoiust lehtede ja kevadel ka mulla transportimisel.

Nädala lõpus toimus lasteaias Mesipuu esimene kohtumine projektis osalevate lasteaedade vahel, kus Biolani müügijuht Erkki Altrov rääkis kompostimise põhitõdedest.

Kompostimine on tegelikkuses lihtne ja looduslik protsess, mille käigus tarbivad bakterid, mikroorganismid ja seened erineva päritoluga orgaanilist materjali, sealhulgas ka puulehti. Lõpptulemusena tekib biolagunevatest jäätmetest väärtuslik ja toiteainerikas muld, mida saab hiljem kasutada haljastuse rajamisel.

“Tore, et linnaosavalitsus muretseb keskkonna eest ja on võtnud suuna põhjamaade näidete poole. Usun, et sellest võidavad nii lasteaiad kui ka meid ümbritsev keskkond,” võttis Altrov lasteaedade koolituse kokkuvõtlikult kokku.

Koolitusel osa võtnud lasteaia Rukkirääk direktori Kaja Valdma sõnul on laste keskkonnateadlikkuse kasvatamine väga oluline.

“Nüüd saame lastele oma õuealal näidata, kuidas toimub looduse ringkäik ja lehtedest ilus must muld saab. Väga tore oleks kevadel lastega koos kompostriluugist sisse uudistada, kas muld juba valmis on saanud. Lillepeenradki rõõmustavad uue mulla üle ja kasvatavad meie laste rõõmuks ilusaid õisi,” lausus Valdma.

“Lapsed küsivad kõike, nad soovivad uurida, avastada ja pidevalt katsetada. Seega on hästi põhjendatud, miks soovime osaleda ka selles pilootprojektis ning koos uurida, kuidas saab lehtedest ja murust kompostmuld ja milleks on see omakorda loodusele vajalik,” lisas Kelmiküla lasteaia direktor Riina Läll.

Pilootprojekti testgrupis osalevad Lasteaed Rukkirääk, Kalamaja Lasteaed, Lasteaed Päikene, Lasteaed Mesipuu ja Lasteaed Kelmiküla.

Abita ei jää ka need lasteaiad ja muud asutused, kes testgruppi ei pääsenud. Põhja-Tallinna valitsus aitab neid ka sel aastal lehekottide äraveol.

Kommentaarid (1)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.

Irina Stelmach
16. juuli 2021 15:21
tore projekt