"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Enn Veskimägi: vaenulikkus Venemaa suhtes röövib Eesti põllumeestelt tulusa lähituru (4)
28. november 2016
Scanpix

"Normaalne oleks, et Eesti suhted Venemaaga oleksid sõbralikud. Võrreldes Eesti meedias ülesköetut ja Venemaa propagandat on tõde kuskil kahe vahel," sõnas AS Standard juhatuse esimees Enn Veskimägi, kes pälvis Venemaa Föderatsiooni Sõpruse ordeni koostöö arendamise eest äri, majanduse ja humanitaar valdkonnas.

Veskimägi rääkis Tallinna TV saates “Nädal+” et eravestlus talle ordeni üle andnud Venemaa välisminister Sergei Lavroviga oli väga sõbralik. “Esmalt tundis välisminister huvi Eesti presidendivalimiste ebaõnnestumise  kohta. Lavrov oli väga üllatunud, et Siim Kallas valituks ei saanud, arvestades Kallase rahvusvahelist tuntust. Teemaks olid ka kahe riigi vahelised välisministrite suhted ja lubadused alates 2012.  aastast. Meie vestluse põhjal ei saanud küll teha järeldust, et eestlased ja venelased on kaks vaenulikku rahvast.”

Piirileping Venemaaga tuleks Veskimäe hinnangul ratifitseerida. “Loomulikult. Antud lepingu taga on ju ka topeltmaksustamise ratifitseerimine ja investeeringute kaitse.”

Veskimägi loodab, et Eesti suhted Venemaaga paranevad. Seni võiksid ettevõtjad oma suhted idapartneriga nii soojana hoida kui vähegi võimalik. “Eesti võrdleb end kogu aeg Soomega, aga sealsel turul konkureerime koos lätlaste ja leedulastega. Leedu palgatase on meie omast umbes 30% madalam, vahe gaasi aktsiisis on 16 kordne. Seega, kuidas saame leedukate ja lätlastega Skandinaavia turul konkureerida? Eriti tunnen praegu kaasa Eesti toiduainete ning piima- ja lihatoodete tootajatele. Venemaaa oli neile lähiturg, kuhu müüdi toodangust üle 60%.  Venemaa saab jalad alla ja hakkab oma turu jaoks ise tootma. Kui sanktsioonid Venemaa suhtes jätkuvad, on küsitav, kas  Eesti tootjad 3-4 aasta pärast Venemaal veel omale koha leiavad.”

Kommentaarid (4)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.

laoplats neegritele
29. nov. 2016 08:03
Milleks Eestile mingi nn tootmine ja mingi Venemaa turg - teeb hoopis Eestist laoplatsi miljonitele araabidele ja neegritele. Teenindab siis neid eest ja tagant ikkagi euroneegrid ja Prüssel rahul ja Mutti Willkommen... Ja veel mingit tootmist.
Tom
28. nov. 2016 21:23
Putjal on kitsas käes. Kremliööbikud on pandud võlga tasuma.
Vähk
28. nov. 2016 19:31
Täitsa õige arvamus. Me ühinesime suure hurraaga EL-ga ja saatsime idanaabri turu pikalt. Nüüd on pill lahti, et meie tooteid ei ole kuhugi turustada. EL meist ei huvitu!
Vastutajad ju teada!
28. nov. 2016 16:43
Kahjum ka väljaarvutatav, tuleb vaid arve esitada neile kes majanduskahju oma otsustega on tekitanud, lihtne kapitalism ja turumajandus.