"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Jõulujazz toob Eestisse Wayne Krantzi (0)
28. november 2016
Scanpix

Muu hulgas tuleb ettekandele Sven Grünbergi ja kitarrist Andre Maakeri uudisteos "Kas Sind leian?".

8. detsembrini kestev Jõulujazz täidab hingelise džässmuusikaga kirikud, kontserdisaalid ja klubid. “Tallinn toetab Jazzkaart, sest nii tuuakse tallinlasele koju kätte parim väikseima eelarvega jazzifestival Põhjamaades,” ütles linna kultuuriameti vanemspetsialist Kirsi Ansper. “Huvitava ja omanäolise programmi ning julgete lahenduste katsetamisega tuntud festival on järjepideva tegevusega aidanud harida ja kasvatada kuulajaid, andnud võimaluse olla kursis maailma tippesinejate muusikaga ja uute jazzisuundadega.”

Jõulujazzi avab põnev projekt “Tribute to Joni Mitchell”. “Lenna Kuurmaa koos bändiga esitas Joni Mitchelli loomingut, mis on olnud maailmas eeskujuks ja inspiratsiooniks paljudele muusikutele ja kunstnikele,” lausus Ansper. “Jõulujazzi peaesineja on Ameerika vaimustav vokaalkuuik Take 6, kes astub Eestis üles uue kavaga. Jõulujazzi peaesineja kontserdi avas näiteks eestlaste lemmikvokaalansambel Estonian Voices. MTÜ Jazzkaare Sõprade Ühing korraldab igal aastal üle saja  kontserdi, mida külastab keskmiselt 30 000 muusikasõpra.”

Tuntud muusikauuendaja

Ansperi sõnul ergutab Jõulujazz tuntud artiste muusikastiilide piire ületama ja julgelt katsetama. Esimest korda külastab Tallinna tippkitarrist Wayne Krantz, kes saabub oma trioga siia Rotterdamist, annab esmaspäeva õhtul kontserdi Vene kultuurikeskuses ja esineb juba järgmisel päeval Helsingis. New Yorgi kitarristi ja helilooja lemmikuks kujunenud trio formaat lubab loomefantaasia piire laiendada klassikalise kitarr-bass-trummid koosseisu kaudu. Juba kolmandat aastakümmet järjekindlalt roki, jazzi, fusioni ja bluusi vahelisi barjääre lammutanud Krantz saigi tuntuks eelkõige fantaasiarikka improviseerijana. Tallinnas astuvad tema kõrval lavale helilooja ja laulukirjutaja Nate Wood ning trummar Zach Danziger.

Suurbritannia pianistist jazziuuendaja Bill Laurance annab kontserdi neljapäeval Kumus. Klassikalise muusikaharidusega ja Grammy auhinnaga pärjatud pianist on tegutsenud nii helilooja kui ka produtsendina. Heliloojana ulatub tema haare ka balleti- ja teatrimaailma ning isiklik produktsioonifirma Twenty Thousand helindab filme ja teeb kujundusmuusikat. Filmilik joon kajastub ka noore maestro heliloomingus, mida ilmestavad jazz-, funk- ja soultoonid. Ta on sensatsioonilise jazz-fusion kollektiivi Snarky Puppy liige, kellelt on ilmunud kolm sooloalbumit.

Lood kitarrile ja koorile

Laulja-laulukirjutaja ja kitarrist Ryley Walker esitab oma muusikat laupäeval Kumu auditooriumis. Tõusva muusikatähe loomingus on akustilisi ballaade, psühhedeelseid valsse ja India raga’dest inspireeritud bluusipalasid. Pärast Walkeri mullust üle 200 kontserdiga turneed kuulutas end tema fänniks ka Robert Plant.

Unikaalse häälega Norra lauljatari ja helilooja Kristin Asbjørnseni kaubamärk on kontrastiderikas ja dünaamiline kõla, mis liigub melanhooliast lummava sisepingeni. Oma seekordsel Eesti külastusel tuleb ta uue kavaga, esitades kolmapäeval Niguliste muuseumis muu hulgas ka armastatud spirituaale.

Improjazzi toob järgmisel esmaspäeval teater NO99 jazziklubisse Rootsi bassist Petter Eldhi juhitud rahvusvaheline kvartett Amok Amor, kuhu kuulub ka üks Ameerika improjazzi juhtfiguure, trompetist Peter Evans.

Vokaalkuuik Take 6 toob pühapäeval Nordea kontserdimajas lavale uue kava. Kuuiku kordumatu stiil ulatub gospelist hip-hopini ning jazzist popini, vaimukaid vokaalseadeid esitatakse mängleva kerguse ja absoluutse tehnilise meisterlikkusega. Nii on muusikud teerajajaks ka paljudele tänastele vokaalansamblitele.
Jõulujazzi piletid on müügil Piletilevis ja ajakavaga saab tutvuda  www.jazzkaar.ee

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.