"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Uuring: rahvas toetab Rail Balticut hoolimata vähesest teadlikkusest (0)
28. november 2016
Scanpix

Eesti elanikud on Rail Balticust halvasti informeeritud, aga pooled inimesed siiski toetavad projekti, selgub esmaspäeval avaldatud Turu-uuringute aktsiaseltsi värskest uuringust, mille tellis Euroopa Parlamendi Roheliste ja Euroopa vabaliidu fraktsioon.

Hästi või väga hästi peab ennast Rail Balticuga (RB) kursis olevaks 32 protsenti, pigem halvasti või väga halvasti 64 protsenti, näitab uuring.

Keskmisest paremini on RB projektist informeeritud eestlased, kellest hindab oma informeeritust heaks või väga heaks 39 protsenti, mehed – 38 protsenti, kõrgharidusega vastajad – 46 protsenti ja keskmisest suurema sissetulekuga vastajad – 42 protsenti. Neist, kes on poliitikast väga huvitatud, peavad ennast RB projektist väga või küllaltki hästi informeerituks pooled.

“Madal informeerituse tase osutab, et elanikkond ei pea Rail Balticu rajamisega seonduvat oma esmasesse huvisfääri kuuluvaks. Sellega on ilmselt ka seletatav, et vaatamata vähesele informeeritusele kiidab enamik vastajatest selle rajamise praegu kavandatud kujul heaks,” märgitakse uuringu kokkuvõttes. Rail Balticu rajamist toetab kindlasti või pigem toetab 50 protsenti, pigem või üldse ei toeta seda 34 protsenti.

Toetus RB rajamisele on suurem nooremates vanustegruppides ja madalam vanemate vastajate seas. Projekti toetajad on ülekaalus Tallinnas, Põhja-Eestis ja Ida-Virumaal, kus on toetajaid üle 50 protsendi, samuti Lääne-Eestis, kus toetuse tase on 49 protsenti. Vastuseis domineerib Lõuna-Eestis, kus pigem või üldse ei toeta 45 protsenti vastanutes ja Kesk-Eestis, kus vastu on 52 protsenti.

Neist, kes on Rail Balticu projektiga hästi või väga hästi kursis, toetab RB rajamist 61 protsenti, neist, kes on väga või pigem halvasti kursis – 47 protsenti. Vastuseis RB rajamisele on aga mõlemas grupis sama suur, märgitakse uuringu kokkuvõttes.

Erinevate parlamendierakondade valijaist on kõige kindlamalt Rail Balticut toetamas Reformierakonna poolehoidjad, kelle hulgas on selliseid 68 protsenti. Rail Balticu ehitamist selle praegusel kujul toetavad ka enam kui pooled Keskerakonna ning Isamaa ja Res Publica Liidu valijad – vastavalt 54 ja 52 protsenti.

Vabaerakonna ja sotsiaaldemokraatide toetajate seas on Rail Balticu suhtes võrdselt nii pooldajaid kui ka vastaseid. EKRE valijate hulgas domineerib vastuseis Rail Balticu ehitamisele kavandatud projekti järgi – nendest inimestest on RB vastu 59 protsenti.

Turu-uuringute AS küsitles ajavahemikul 2. – 15. novembrini 1009 inimest.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.