"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
India kohus jätkab istungit laevakaitsjate üle kolmapäeval (0)
29. november 2016
Scanpix

Indias peeti teisipäeval kohtuistung Eesti laevakaitsjate kassatsioonkaebuse asjas, istung peaks jätkuma kolmapäeval.

“Täna toimus laevkaitsjate kohtuistung Tamil Nadu Ülemkohtu Madurai harus. Istung jätkub eeldatavasti homme,” ütles välisministeeriumi pressesindaja Mariann Sudakov teisipäeval BNS-ile.

Viimati toimus istung Tamil Nadu ülemkohtu Madurai harus 21. novembril ning siis osales sellel ka kaasuse eest vastutav prokurör, kes esitas oma argumendid.

Enne 21. novembri istungit toimusid kohtuistungid 8. novembril ja 19. oktoobril, enne seda oli istungit kolmel korral edasi lükatud.

India Tamil Nadu osariigi politsei arreteeris 2013. aasta 18. oktoobril piraaditõrjelaeva Seaman Guard Ohio 35 meeskonnaliiget, kelle hulgas oli indialaste, brittide ja ukrainlaste kõrval ka 14 Eesti kodanikku. Sama aasta detsembris esitati kogu kinnipeetud meeskonnale süüdistus ebaseaduslikus kütuse tankimises, ebaseaduslikus relvade käitlemises ja ebaseaduslikus territoriaalvetesse sisenemises.

Vahepeal mitu kohtuastet läbinud kohtuasja saatis India ülemkohus tagasi alama astme Tuticorini kohtusse, mis tegi oma otsuse 11. jaanuaril, määrates süüalustele relvadega riiki sisenemise eest viieaastase vanglakaristuse.

Jaanuari lõpus otsustasid laevakaitsjad kohtuotsuse edasi kaevata ning samas taotlesid ka kautsjoni vastu vabastamist. Kohus lükkas kautsjonitaotluse 29. veebruaril tagasi, kuid otsustas jätkata laevakaitsjate edasikaebuse menetlemist.

Eesti ja India sõlmisid 15. novembril kohtulikult karistatud isikute üleandmise kokkuleppe, mille alusel saavad teises riigis süüdi mõistetud India või Eesti kodanikud õiguse kanda neile mõistetud karistust oma kodumaal. Lepingut ei saa siiski rakendada enne, kui laevakaitsjate kohtuotsus on jõustunud, mis tähendab nende poolt edasikaebamisest loobumist.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.