"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Uuring: eksporditoetusi peaks jagama vaid tugevatele ettevõtetele (0)
30. november 2016
Scanpix

Eesti suurimate ettevõtete hinnangul täidavad eksporditoetused oma eesmärki kõige paremini siis, kui neid kasutada end tõestanud ja tugevate ettevõtete ekspordivõimekuse arendamiseks, selgub KPMG ja Eesti Tööandjate Keskliidu uuringust.

Värske ekspordiuuring näitab, et suurimad eksportöörid suhtuvad eksporditoetustesse pigem leigelt. “Kuid eksportijate hinnangul pole toetuste laialijagamine arvukate mikro- ja elustiiliettevõtete vahel kuigi tõhus viis maksumaksja raha kasutamiseks,” ütles KPMG Balticsi nõustamisteenuste juht Hanno Lindpere.

“See pole küll lubadus millega valimisi võita, kuid ettevõtjate hinnangul saaks ühiskond rohkem tagasi, kui keskenduks suurte ja ennast tõestanud sektorite ning ettevõtete arendamiseks, kes suudavad reaalselt luua maksutulu ja töökohti,” märkis Lindpere.

Uuringust selgub, et Eesti ettevõtete konkurentsivõime eksportturgudel teeb ettevõtjatele üha suuremat muret. “Meie odava ja targa tööjõu eelis on kadunud ning meist odavamad Ida-Euroopa riigid on meile kvaliteedis järele jõudnud,” ütles Lindpere. “Suurimad eksportöörid näevad selgelt vajadust otsustava arengustrateegia järele, et vältida aastakümneteks keskmise sissetuleku lõksu kinni jäämist.”

KPMG Balticsi ning Eesti Tööandjate Keskliidu värske Eesti Ekspordiuuring 2016 hõlmas 40 süvaintervjuud suurimate eksportijate omanike ja tegevjuhtidega, haruliitude ja ülikoolide esindajatega.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.