"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Aljona Kurbatova: suurimas ohus on need, kes ei oska AIDSi karta (1)
01. detsember 2016
Scanpix

"Üks sihtgrupp – näiteks narkootikume süstivad inimesed, on väga hästi uuritud tegelikult ja nad on oma ohuolukorrast teadlikud. Suuremas ohus on need, kes ei oska karta. 30-40aastased tavalised inimesed näiteks," nentis TAI spetsialist Aljona Kurbatova.

Esimesel detsembril tähistatavale ülemaailmsele AIDSi vastu võitlemise päevale pühendatud pressikonverentsil ütles TAI spetsialist Aljona Kurbatova, et eelmisel aastal avastati Eestis 270 HIV esmajuhtu ning sellel aastal tuleb aasta lõpuks tõenäoliselt 220-230 uut juhtu. Langustrendi üle aga liigselt rõõmustada ei saa, sest Euroopa Liidus on Eestis siiani kõige rohkem HIV esmajuhtumeid ühe elaniku kohta aastas.

“HIV on olnud Eestis üks olulisemaid teemasid tervise valdkonnas,” rääkis Tervise Arengu instituudi nakkushaiguste ja narkomaania ennetamise osakonna juhataja Aljona Kurbatova. “Jah, teistes riikides väljaspool Euroopa Liitu on ka teatud arenguid toimunud, näiteks Venemaal ja Ukrainas, kus on ka olukord halvenemas. Aga kui me võrdleme ennast nende riikidega, kellega me tahame ennast tavaliselt võrrelda, siis ei ole asjad hästi. Numbrid peidavad rohkem, kui nad näitavad. Reaalselt HIV-iga nakatunud võib olla kolmandik rohkem, kui me täna teame, ehk kuni 12000 inimest.”

“Eesti jaoks on suur väljakutse, et testimine oleks mugav ja hästi lihtsasti kättesaadav. Siiani on väga hästi toimunud eriarsti baasil, aga testimine peab olema kättesaadavam,” märkis Aljona Kurbatova. “Probleem on ka selles, et osa sihtgruppe on väga hästi teadlikud oma staatusest ja ohtudest, aga neid ei huvita see teadmine lihtsalt. Üks sihtgrupp – näiteks narkootikume süstivad inimesed, on väga hästi uuritud tegelikult ja nad on oma ohuolukorrast teadlikud. Suuremas ohus on need, kes ei oska karta. 30-40aastased tavalised inimesed näiteks.

“Meil ei ole ühiskonnas HIVi üldepideemiat, kuid me oleme jõudmas selle piiri peale,” lisas Aljona Kurbatova. “Kuigi tõenäosus seksuaalsel teel haigust saada on madalam kui süstides, on risk olemas. Nii kummaline kui see ka ei ole, on HIV-ravi täna üks paremaid HIV-ennetusmeetmeid. Kui inimene saab ravi, siis tema nakkusohtlikkus on praktiliselt olematu. Ravi on väga oluline. Ravimid on olemas, kuid esimene testimine on suur küsimärk. HIV kui surmahaigus oli 20 aastat tagasi, täna on see krooniline haigus.”

Eesti apteekidesse ning veebipoodi tervisetestid.ee jõuab tänasest müügile kodus tehtav HIV kiirtest, mida soovitab ka Maailma Terviseorganisatsioon. Koduse HIV kiirtesti eesmärk on pakkuda inimestele privaatset ja anonüümset testimisvõimalust, mis annab 99,7% täpse tulemuse 15 minutiga. Eesti on neljas riik Euroopa Liidus lisaks Prantsusmaale, Inglismaale ja Belgiale, kus müüakse kodust HIV testi.

Selfdiagnostics OÜ (www.tervisetestid.ee) on 2008. aastal loodud teadus- ja arendusfirma, mis haldab kodulehte ja diagnostikatoodete e-poodi tervisetestid.ee. Selfdiagnostics OÜ töötab välja unikaalseid meditsiiniseadmeid ja diagnoosivahendeid. Tervise kiirtestid on juba pikka aega laialt kasutusel kõikjal maailmas ning nende eesmärk on anda inimesele mugavalt ja täpselt informatsiooni terviseseisundi kohta.

Kommentaarid (1)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.

Lii
3. dets. 2016 13:52
Lihtne moodus on vabaneda kartusest ja ka haigestumisest. Hoiduda tuleks juhusuhetest ja olla truu oma partnerile.