"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Säraval jõulukontserdil Jaani kirikus tuleb ettekandele Bachi "Jõuluoratoorium" (0)
12. detsember 2016
Scanpix

Kolmapäeval, 14. detsembril kell 19 tuleb Tallinnas Jaani kirikus Helsingi barokkorkestri ja rahvusvaheliselt tunnustatud solistide ning kammerkoori Collegium Musicale esituses ettekandele J.S.Bachi "Jõuluoratoorium" I-III, dirigeerib Aapo Häkkinen Soomest.

Kontserdil astuvad üles maailmas tunnustatud solistid Helena Juntunen (sopran, Soome), Monica Groop (mezzosopran, Soome), Nico van der Meel (tenor, Holland), Jonathan Sells (bariton, Suurbritannia), Helsingi barokkorkester ja kammerkoor Collegium Musicale.
Johann Sebastian Bachi “Jõuluoratoorium” on jõuluajal maailmas üks armastatumaid muusikateoseid. Teos valmis 1734. aasta jõuluaegu ja see koosneb kuuest kantaadist, mille esiettekanded toimusid Leipzigis ajavahemikul 24. detsembrist 1734 kuni 6. jaanuarini 1735. Teose iga osa on mõeldud toimima iseseisva muusikalise üksusena ning jutustab eraldi osa jõululoost. Bachi eluajal ei olnud “Jõuluoratooriumist” tervikpartituuri ning kuut kantaati ei kantud kunagi ka koos ette. Kõige sagedasem kaasaegne esituspraktika kontsertidel on selline, et kantaadid 1-3 kantakse ette jõulude ajal ning 4-6 kolmekuningapäeval. Ka sellel kontserdil kõlavad J.S.Bachi “Jõuluoratooriumi” osad I-III.

Juba rohkem kui 15 aastat on Helsingi Barokkorkestri esinemised  ja salvestused toonud publikuni uusi vaatenurki vanamuusika tõlgendamisel. Nende kontserdikavad sisaldavad sageli esmaettekandeid avaldamata või rekonstrueeritud meistriteostest, samuti kuuleb esitustes ootamatut ja tihti ka provokatiivset uut lähenemist tuntumate teoste puhul. 2011. aastast on Helsingi Barokkorkestri igakuised kontsertide seeriad Helsingi Muusikamajas toonud saali uue, arvuka ja entusiastliku publiku. Helsingi Barokkorkestri helid on kütkestanud kuulajaid Amsterdami Concertgebouw’st kuni Berliini Kontserdimaja ja Kölni Filharmooniani. Samuti on orkester esinenud suurtel festivalidel Bergenis, Bremenis, Rheingaus ja Jeruusalemmas. Orkestri poolt algatatud kesksuvine barokkfestival toimub Janakkala keskaegses kivikirikus. 2003. aastast on orkestri kunstiline juht Aapo Häkkinen.

Helena Juntunen on üks Soome säravam sopran, kel on märkimisväärne rahvusvaheline karjäär. 1999. aastast astub Helena regulaarselt üles Soome Rahvusooperis. Monica Groop on Soome tähelepanuväärne mezzosopran. Ta tunneb end võrdselt hästi nii ooperisolistina maailma suurimate ooperimajade lavadel kui ka esitades kontserdisolistina barokkmuusikat, milles teda peetakse üheks maailma juhtivaks interpreediks. 
Nico van der Meel alustas Rotterdami Konservatooriumis oma õpinguid algselt koorijuhtimise erialal, kuid alates 1982. aastast õppis ta laulmist professor Margreet Honigi juhendamisel. Tema debüüt sai alguse Concertgebouw Orkestriga aastatel 1987/1988 ja samal hooajal laulis ta tenori aariat  Bachi “Johannese Passioonis”, mille juhendajaks oli Sigiswald Kuijken. Jonathan Sells sündis Londonis, hetkel elab Bernis. Ta lõpetas Cambridge Ülikooli Muusika ja Muusikateaduse erialal ning samuti Guildhall’i Muusika ja Draamakooli, kus õppis ooperit. Ta on võitnud mitmeid auhindu, sealhulgas 1 preemia Thelma King Vocal Awards, Prix Thierry Mermod, Guildhall Wigmore auhind, mis viis Wigmorei Hall’is tema täispika soolokontserdini. Tema püsirepertuaari kuuluvad Mozarti ja Rossini rollid.

Tallinnas tegutsev tippkoor kammerkoor Collegium Musicale tuli esimest korda kokku 3. oktoobril 2010. aastal dirigent Endrik Üksvärva eestvedamisel. Koori eesmärk on pakkuda kõrgetasemelisi muusikaelamusi nii Eestis kui väljaspool. Koori repertuaar ulatub renessansist kaasaega, olulisel kohal on eesti heliloojate teosed. Koor on teinud koostööd erinevate dirigentidega: Tõnu Kaljuste, Andres Mustonen, Aapo Häkkinen (Soome), Kaspars Putninš (Läti), Jos van Veldhoven (Holland), Simon Carrington (UK), Toomas Vavilov, Mihhail Gerts jt. ja orkestritega: Tallinna Kammerorkester, Tallinna barokkorkester, Klaaspärlimäng Sinfonietta, Corelli Barokkorkester. Eesti Kooriühing tunnustas 2015. aasta alguses Collegium Musicalet teistkordselt „Aasta koori” tiitliga, esmakordselt pälviti see tunnustus 2011. aasta tegevuste eest. Lisainfo: www.collegiummusicale.ee

Kontserdi korraldab MTÜ Collegium Musicale. Piletid on saadaval Piletilevist ja tund enne algust kohapealt.

Tallinna kontserdile järgnevad 15. detsembril kontsert Oulus ja 17. detsembril kontsert Helsingis.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.