"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Linna muinsuskaitsjad aitasid leida vanimat ikooni (0)
16. detsember 2016

Selgus, et Vene tänaval asuva Nikolai kiriku 19. sajandist pärineva maali all on teine, 15. sajandist pärit ikoon.

Kevadel tellis linnaplaneerimise ameti muinsuskaitse osakond kultuurimälestisena kaitse all oleva Nikolai kiriku ikooni uuringud, mis tõestasid hüpoteesi, et hilisema ülemaalingu all peitub üks Eesti vanimaid ikoonimaale. Juba 2000. aastal jäi kiriku ikoone uurinud ja restaureerinud Eesti kunstnikule Nikolai Kormašovile (1929-2012) silma 19. sajandist pärinev Kristust aujärjel kujutav ikoon, mis ümbritsevatest ikoonidest stiili poolest eristus. Ikooni punakaspruun taust, sellel kujutatud neobarokne troon ja küllalt robustselt maalitud Kristuse figuur olid vastuolus peene ja tundliku näomaalingu ning figuuri suhtes väga väikse peaga. Ikooni vaatluse põhjal püstitas Kormašov hüpoteesi, et tegemist võib olla 15. sajandi II poolest pärineva ikooniga, mis on 19. sajandil üle maalitud.

Nikolai Kormašovi tööd jätkas tema poeg, Tallinna Ülikooli kunstidotsent Orest Kormašov, kes koos ajaloo, arheoloogia ja kunstiajaloo keskusega korraldas tänavu röntgenuuringu, leidmaks  hüpoteesile kinnitust. Ülemaalingu alt paljastatud ikooni stiil vastas 15.-16. sajandi Novgorodi ikoonimaalile, mis tähendab, et tegemist on Eesti ühe vanima ikooniga.

Selgus, et 19. sajandil on vana ikooni tumenenud ja paksu kaitsekihi peale tehtud uus maaling. Nüüd tekib küsimus, kas saaks vana maali ülemaalingust vabastada nii, et ka ülemaaling jääks alles. Kuna aga ülemaalingu siirdamine uuele tahvlile on tehnoloogiliselt väga keerukas, peab asjakohase otsuse vastu võtma muinsuskaitseameti kunstimälestiste ekspertnõukogu.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.