"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Ilmus raamat õpilasmaleva elust läbi aegade (0)
19. detsember 2016
Scanpix

"See raamat räägib, kuidas malev "rikkus" lapsed ära," tutvustas malevaelust raamatu kirjutanud õpilasmaleva veteran Peep Ehasalu.

13.    detsembril esitles Ehasalu malevale pühendatud teost “Hilinenud vastus lapsevanemale”. “Jah, see  raamat jutustab, kuidas malev rikkus noored ära,” nentis Ehasalu. “Raamat on  rikutud noortest ja nende komandöridest. See on peaaegu nagu juhendmaterjal, kuidas kõik käis. Nii et tõenäoliselt on malevas käinud noored ka tulevikus rikutud, sest see ei ole lõpp. Kõik kestab edasi.” Muidugi oli autor seda öeldes vägagi sarkastiline. Selgus, et omal ajal Pärnu linnast UK nime all saadetud kiri, kus väideti, et malev rikub lapsed ära, seal juuakse ja suitsetatakse, jäi keskstaabi vastuseta, sest adressaati ei olnud võimalik ainult kahe tähe põhjal kindlaks teha. Kõik, kes malevast läbi on käinud, teavad, et malev rikubki inimesed ära – toob välja mugavast olekust, kasvatab tööharjumusi ja õpetab teistega arvestama.

Vana malevahunt Jaan Elgula ütles raamatu esitlusel, et tal on selest ajast ülimalt soojad mälestused. Ja lisas, et   vastus sellele lapsevanema kirjale on küll juba mitukümmend aastat hilinenud, aga nüüd on ta olemas. Ja kõik vanemad, kes kõhklevad, kas anda oma võsukestele luba malevasse minna, peaksid selle raamatu läbi lugema. “Raamatule nime andnud kiri saadeti maleva keskstaapi 1981. aastal ja keegi  nimetu lapsevanem UK heidab seal ette, et noori juhendavad samasugused noored inimesed, ainult paar aastat vanemad tudengid, kes ise teadagi joovad ning suitsetavad,” selgitas Ehasalu. Kirjas oli tema sõnul veel etteheide, et malevas tüdrukud magavad poistega, mille peale nõudnud autor range öövalve kehtestamist malevas.

Autor  püüab leida ka vastust küsimusele, mida ühist ja mida erinevat on omaaegsel ja tänasel õpilasmaleval. “Üks fenomen on see, et olgu tegemist nõukaaegse või tänase malevaga, need lood on kõik sarnased,” ütles Ehasalu. “Tänane õpilasmalev on igatahes väga äge. Erinevus seisneb selles, et nüüd on malevasuvi tunduvalt lühem, see ei kesta enam kahte kuud, vaid mõned nädalad, ja elu läheb kohe esimesest päevast lahti.”
Malevaraamatut saab osta raamatupoodidest.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.