"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
REIN TOOMLA: Vaevalt, et Reformierakonnas radikaalsed muutused tulevad (1)
09. jaanuar 2017
Scanpix

"Peamine põhjus, miks Reformierakond läks opositsiooni, on see, et nad olid niivõrd kaua võimul olnud ja nendest lihtsalt ollakse natukene tüdinud," ütles Pealinnale politoloog Rein Toomla, keda üllatas uueks juhiks valitud Hanno Pevkuri suhteliselt suur edumaa Kristen Michali ees.

Laupäevasel Reformierakonna üldkogul valiti Eesti suurimat opositsiooniparteid juhtima 1048 häälega Hanno Pevkur.

“Reformierakonnal oli võrdväärseid kandidaate üsna palju, lõpuks jäi alles ainult kaks ja Hanno Pevkur osutus valituks, mis ei ole kindlasti üllatus. Üllatus oleks olnud sel juhul, kui erakonnajuhiks oleks saanud avalikkusele suhteliselt tundmatu tegelane, kes pole kunagi olnud minister, on vähe olnud riigikogus või ei ole üldse riigikogu liige. Mõnevõrra üllatuslik oli tulemus – Pevkur edestas Michalit päris märkimisväärselt. Oleks arvata, et tulemus võiks olla 51%-49%, aga see, et Pevkur sai enam kui 60% ja Michal sai alla 40%, see on kindlasti üllatus,” sõnas Toomla.

“Mis seal edasi saab? Arvata võib, et radikaalseid muutusi Reformierakond läbi tegema ei pea ja ei hakkagi. Nüüd on küsimus selles, et mida hakatakse peale erakonna programmiga. Kristen Michal on öelnud, et erakonna programmil, mis on toiminud juba 12 aastat, pole häda midagi. Samas on Pevkur öelnud, et võiks hakata põhiprogrammi muutma,” nentis politoloog.

Toomla sõnul võib Reformierakonna programmi muuta vasakpoolsemaks ehk lähemale tsentrile. See ei tähenda, et Reformierakond muutuks konkurendiks näiteks sotsiaaldemokraatidele, ent võib läheneda teistele liberaalsetele parteidele.

Reformierakond peab õppima opositsioonis töötamist, rääkis Toomla ja lisas, et järgmine eesmärk kõikidele erakondadele on kohalikeks valimisteks valimistumine. Võib oletada, et kõikidel erakondadel läheb kohalikel valimistel paremini kui eelmisel korral, sest seoses omavalitsuste liitumisega vähenevad valimisliitude võimalused. Kui valimisliidud said eelmistel valimistel umbes neljandiku häältest, siis nende osakaal nüüd kindlasti langeb ja need hääled lähevad lihtsalt üle teistele erakondadele

“Peamine põhjus, miks Reformierakond läks opositsiooni on see, et nad olid niivõrd kaua võimul olnud ja nendest lihtsalt ollakse natukene tüdinud. Tüdinesid ka partnerid, kes tundsid endal survet,” selgitas Toomla. Ta usub, et  suuri vigasid Reformierakond ei teinud, saatuslikuks sai ikkagi liiga kauaks võimule jäämine.

Politoloog Ilvi Jõe-Cannoni sõnul aeg näitab, kas suudab Pevkur end kehtestada, mida Rõivas ei suutnud.

“Kui erakond kivistub, ta hävineb, sest ühiskonnas pidevalt toimuvad muudatused-. Kui erakond nendega ei arvesta, pole tal enam tähtsust. Reformierakond oli liiga kaua võimul ja talus korruptsiooni erakonnas,” ütles Jõe-Cannoni.

Kommentaarid (1)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.

Täpselt nii on
9. jaan. 2017 22:21
Kerge raha jahtijad ja rikkuritega mehkeldajad jäävad sellisteks nagu on!