"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Tallinna Saksa gümnaasiumist sai Saksa profiilikool (0)
17. jaanuar 2017
Scanpix

Läinud aasta detsembris lõid Saksamaa välisministeerium ja Saksa Välismaise Koolihariduse Keskus uue koolitüübi, milleks on Saksa profiilikool ja mille hulka kuulub nüüdsest ka Tallinna Saksa gümnaasium.

Saksa profiilikooli kriteeriumiks on, et koolis on võimalik omandada nii kohalikku kui ka Saksa riiklikku keskharidust. Tallinna Saksa gümnaasium loetakse nüüd 27 kooli hulka maailmas, mis vastavad uue koolitüübi kriteeriumitele, vahendas BNS.

Tallinna Saksa gümnaasiumis toimub saksa keele süvaõpe juba 1982. aastast. 1997. aastal loodi president Lennart Meri initsiatiivil saksakeelne osakond, mis toimib ühe paralleelklassina 7.-12. klassini. Saksakeelses osakonnas õpetatakse saksa keelt, ajalugu, matemaatikat, füüsikat ja bioloogiat saksa riiklike õppeplaanide järgi Saksamaalt lähetatud õpetajate juhendamisel saksa keeles.

Gümnaasiumi lõpetamisel saavad õpilased kaks lõputunnistust: Saksamaa abituuriumi lõputunnistuse, mis annab õiguse edasisteks õpinguteks Saksamaa kõrgkoolides ning Eesti lõputunnistuse. Lõpueksamid toimuvad Eesti ja Saksamaa välja töötatud eksamikorralduse põhjal. Saksa abituuriumi eksamid saksa keeles ja matemaatikas kehtivad eesti riigieksamitena, eesti keele riigieksam kehtib Saksa lõpueksamina.

Aastal 2002 lõpetas saksakeelse osakonna esimene lend, millele anti kaks keskharidust tõendavat dokumenti. Tänini on kaks keskharidust omandanud 323 õpilast. Tuleval õppeaastal tähistab Baltimaade ainuke saksakeelne osakond Tallinna Saksa gümnaasiumis 20. juubelit.

Kooli koostööpartneriteks saksakeelse hariduse pakkumisel on Saksa välisministeerium, Saksa Välismaise Koolihariduse Keskus, Saksa saatkond Eestis, Goethe instituut, Eesti haridus- ja teadusministeerium, SA Innove ning Tallinna haridusamet.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.