"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
FOTOD! Jüri Kuuskemaa rüütliordude muuseumist: seal on metallehistöö kõrgeim tase! (0)
21. jaanuar 2017
Albert Truuväärt

"Eksponeeritavate aumärkide pealt pole kokku hoitud materjalilt, kasutatud on briljante ja teisi vääriskive. Esile tuleb ka tekstiilikunsti luksus, kus ehistel on kasutatud paelu ja linte," kirjeldas Tallinna heerold Jüri  Kuuskemaa.

Vaata galeriid (18)

Täna avati ametlikult Tallinna vanalinnas, aadressil Kuninga 3 Tallinna Rüütliordude Muuseum, mille väljapanekusse kuulub enam kui 700 hinnalist ordenit ja aumärki üle maailma. Tegemist on suurima faleristikakoguga Põhjamaades.

Tallinna Rüütliordude Muuseum (Kuninga 3) tutvustab maailma nimekamate ordude ajalugu ja väljapanekul on enam kui 700 aumärki kogu maailmast, nt Sukapaela, Kuldvillaku, Danneborgi ja Musta Kotka ordu aumärgid, Prantsuse Auleegioni ordenid ning ka Eesti Vabariigi riiklikud teenetemärgid. Muuseumis on Põhjamaade suurim faleristikakogu.

Ajaloolase ja Tallinna heerold Jüri Kuuskemaa sõnul on see suur au, kui Eestisse tullakse Pariisi auleegioni muuseumi direktsioonist ja Vene Föderatsiooni heeroldmeister, kes on Ermitaažis ametis.

“Need on kõik selle uue muuseumi sõbrad, kes on aidanud muuseumi tekkimisele kaasa nii oma teadmiste kui ka korraldusega,” lisas Kuuskemaa.

Kuuskemaa sõnul on avatava muuseumi puhul tegemist kunstiga, kus on kullaseppade, hõbeseppade ja emailimaalijate kunstiteosed minevikust. Tööde puhul on tegemist väga kõrge tasemega, sest tellijad on olnud kõige maksujõulisem – keisrid ja riigid.

Kuuskemaa lisas, et omaaegsed rüütliordud, mis asutati 14.-15. sajandil, etendasid olulist osa ka poliitikas, majanduses ja heategevuses. Suur roll oli ordudel  ka diplomaatias, sest aumärke jagati ka rahvusvaheliselt.  

“Väljapanekul on esindatud 750 ordenit ja aumärki. Praktiliselt kõik Euroopa Liidu riigid on esindatud, aga küllaltki palju on väljapanekut Mehhikost ja Lõuna-Ameerika riikidest, lisaks sellele ka  Aafrikast ja Austraaliast, ” nimetas Kuuskemaa.

Kuuskemaa sõnul võib igaüks, kes kas või looduses oskab ilu näha, saada toreda elamuse avatavast muuseumist.


Avatava muuseumi kollektsioon sisaldab mitmete tuntud ordude ja vennaskondade ordeneid, nt Burgundias asutatud Kuldvillaku ordu, Inglise kuninga asutatud Sukapaela ordu, Dannebrogi, Malta ja Preisimaa Musta Kotka ordude aumärke, samuti Prantsuse Auleegioni ja Ida-Aasia ja Venemaa keiserlikke autasusid ja mitmeid Eesti riiklikke teenetemärke.

Ajaloolase ja muuseumi ajalookonsultandi Kristjan Kaljusaare sõnul on muuseumi kogus  äärmiselt haruldasi eksponaate, mis on seotud ajalooliselt väga oluliste isikute ja sündmustega. “Muuseumi kogus on mitmeid erilisi eksponaate, mida on kogu maailmas, ka erakogudes väga vähe. Näiteks kuulub meie kogusse orden Mandžukuo keisririigist, mis kestis vaid ligi tosin aastat, mistõttu pärineb sealt üldse väga vähe aumärke. Samuti on ordeneid, mis kuulusid sellistele väljapaistvatele isikutele nagu Etioopia keisrile Haile Selassie’le ja Katariina Suurele. Meie väljapanekus on hinnalisi eksponaate üle kogu maailma, Brasiiliast Aasia riikideni,” lisas Kaljusaar. 

Tallinna Rüütliordude Muuseumi näol on tegemist rahvusvahelise projektiga, millesse on oma panuse andnud kollektsionäärid ja faleristika eksperdid Eestist, Saksamaalt, Slovakkiast, Soomest ja Ameerika Ühendriikidest. Muuseumi eksponaadid on ostetud mitmete aastate jooksul erinevatelt Euroopa oksjonitelt.

Muuseum ja kollektsioon kuulub ettevõttele WETT Eesti OÜ, mille juhatuse liikme ja kollektsionääri Valery Glushchuki soov oli rajada Põhjamaade suurim faleristikakogu just Tallinna vanalinna. “Tallinna vanalinn, kui paljude muuseumis esindatud ordude kaasaegne, sobib suurepäraselt hinnalise faleristikakogu hoiu- ja esitluspaigaks,” kommenteeris Glushchuk.

Tänast muuseumi avamist on külastamas esinduslik seltskond üle Euroopa: Mag. Branislav Panis Slovakkia Rahvusmuuseumist, Mag. Anna Fabiankowitsch Viini Ajaloomuuseumist, Hr. Lajos Pallos Hungari Rahvusmuuseumist, Dr. Mario Strigl Viini Ülikoolist, Pr. Anne de Chefdebien ja Hr. Tom Dutheil Prantsusmaa Auleegoni ja Rüütliordude Muuseumist, Georgi Vadimovitš Vilinbahov Ermitaažist, Hr. Tom Christian Bergroth Turu Muuseumist.

Tallinna Rüütliordude Muuseum on avatud teisipäevast pühapäevani kell 10.00-18.00; muuseum on suletud esmaspäeviti ja riigipühadel. Rohkem infot muuseumist ametlikul kodulehel: http://www.tallinnmuseum.com/?lang=et

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.