"Kui vanasti said inimesed tänaval petta, siis nüüd internetis."

Joosep Kaasik, Põhja prefekt
TUTVUS NETIS NUTIKALT: Inimene ei pruugi olla see, kellena ta end esitleb (0)
19. veebruar 2017
Scanpix

"Turvalisus on neti teel tutvumise ja kohtumise puhul üks olulisemaid aspekte. Hea soovitus on interneti portaalides teha täiesti uued kontod," ütlesid Keskraamatukogu eestikeelse osakonna raamatukoguhoidjad Hanna Laasberg ja Pille Aas, kes jagasid nippe suhtlusportaalidest kaaslase leidmiseks. "Kindlasti on inimesi, kes kuritarvitavad interneti anonüümsust ning esitlevad end kellenagi, kes nad pole. Sellega peaks olema eriti ettevaatlikud just noored."

Kuidas leida interneti suhtlusportaalidest kaaslast? Millised portaalid on populaarseimad?
 
Kõigepealt tuleb valida välja sobiv portaal ja luua sinna konto. Tutvumisportaali atraktiivust kasutajate seas tõstab tema kujundus. Professionaalselt kujundatud lehekülg mõjub usaldusväärsemalt. Populaarsemate tutvumisportaalide seas on Eesti lehtedest Delfi Date, Rate, Date24, Flirtic ja välismaiste seast on tuntumad Twoo ning telefoniäpina kogub aina rohkem kuulsust Tinder.
 
Millised on internetist kaaslase leidmisega seonduvad ohud?
 
Peamisteks ohtudeks on, et inimene pole see, kellena ta ennast esitleb. Selleks võib olla vale pildi esitamine või üleüldse valest soost, valest vanusest inimesena teesklemine. Kindlasti on inimesi, kes kuritarvitavad interneti anonüümsust ning esitlevad end kellenagi, kes nad pole. Sellega peaks olema eriti ettevaatlikud just noored. Kindlasti ei tohi avaldada oma isiklikku informatsiooni, eriti kodust aadressi. Seda võivad ära kasutada kurjade kavatsustega inimesed, kes lepivad aja kokku ja siis teavad, et kodu on tühi.
 
Kuidas kontrollida, et suhtluskaaslane on tõesti see, kellena ta end esitleb?
 
Selleks on mitmeid viise. Esmasel tutvumisel on võimalik inimese pildi järgi teostada Google otsingut. Kui tuleb välja, et pilt on näiteks mõnest kuulsusest, tuleb see kohe välja. Võimalik on ka nime järgi otsida, kunagi ei tea, mis võib välja tulla.
Peale juba pikemat suhtlemist on võimalik enne kohtumist paluda videovestlust. Tänapäeval on selleks mitmeid võimalusi, alustades Skypest lõpetades telefoni teel videokõnede pidamisega.
 
Milliseid ettevaatusabinõusid peaks jälgima, et enda turvalisus tagada? Näiteks enda pilte või telefoninumbrit jagades või silmast-silma kohtuma minnes?
 
Turvalisus on neti teel tutvumise ja kohtumise puhul üks olulisemaid aspekte. Hea soovitus on interneti portaalides teha täiesti uued kontod. Sealhulgas uus ja eraldi kõigist muudest kasutustest e-posti aadress. Telefoninumbrit võiks jagada kõige viimasena. Interneti teel on võimalik leppida kokku täpne aeg ja koht, ning selleks ei peagi otseselt telefoni kaudu ühendust võtma. Pilte üles laadides tutvumisportaalidesse tuleks taaskord pidada silmas sama reeglit nagu ka e-posti puhul – teha pildid, mida kasutatakse ainult portaalide jaoks. Pildil ei tohiks olla näha midagi muud peale inimese enda. Taustal ei tohi olla oma kodu ega ka lähedased ega tuttavad ja sõbrad. Silmast-silma kohtuma minnes valida kindlasti avalik koht, kus on ümber palju inimesi. Nagu näiteks kohvik või park.
 
Kas on ka mingeid näiteid, kus inimesed on sattunud ohtlikesse olukordadesse netist kaaslast otsides?
 
Isiklikult koolitajate ega koolitatavate poolt näiteid tuua koolituse käigus polnud. Sellegipoolest on näiteid elus enesest. Ameerikas on selle jaoks loodud populaarne telesaade “Catfish”, mille looja sattus ise nöcatfishingu ohvriks. Catfishingu all peetakse silmas situatsiooni, kus tutvumisportaali on laadinud üles kasutaja võõra pildi, teeseldes et see on tema ise. Peale pikka suhtlust said saate autor ja tema petja kokku ning selgus, et tegemist oli täiesti teise inimesega, kui see, kellena ta end esitles. Eestist näiteid oma tutvusringkonna põhjal tuua ei ole, mis on hea märk.
 
Kas pigem oleks hea enne kohtumist pikalt internetis omavahel suhelda, või võimalikult kiiresti ka päriselus kohtuda?
 
Igas mõttes on parem enne kohtumist suhelda omavahel internetis. Ka internetis suheldes on võimalik kombata inimese loomust, mida kohe esimesel kohtumisel on väga raske, kui mitte võimatu teha. Aja jooksul ka kerge suhtlemine annab aimu, kas omavahel sobitakse, millised on ühised huvid ja kuidas on kummagi inimese suhtlusviisi sobivus omavahel. Ent koolitusel toodi välja ka koolitatava poolt tõsiasi, et mõnel inimesel tulebki kirja teel suhtlemine ladusamalt kui päriselus. Samas see on juba edasi inimeste enda otsustada, kas jätkatakse suhtlemist või mitte.
 
Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.