"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Teadur: enamik vene koole Eestis on dekommuniseerimata (1)
22. veebruar 2017
Scanpix

Rahvusvahelise kaitseuuringute keskuse tegevjuht Dmitri Teperik ütles noorteühingu Avatud Vabariik korraldatud riigiidentiteedi teemalisel seminaril, et hulk venekeelseid koole kannavad edasi Nõukogude Liidu vaimu ja see pärsib lõimumist.

“Ma ei saa aru, miks 25 aastat pärast taasiseseisvumist meil on ikka veel kaks eraldi kooli,” ütles Teperik noorteühingu teatel. “Mõned vene koolid on ikka täielik Nõukogude Liit, selles mõttes, et mõned õpetajad nostalgitsevad nõukaaega ja kannavad edasi neid väärtusi. Nad ise usuvad, et vana aeg oli kõige parem, sest näiteks jagati tasuta kortereid ja olid suured tehased ning räägivad sellest õpilastele. Selles mõttes vene kool Eestis on kahjuks endiselt laias laastus dekommuniseerimata.”

Tema hinnangul on kahetsusväärne, et keeleline segregatsioon algab juba lasteaias, sest selle soodustamine ei aita meil ühiskonda lõimida, vahendas BNS.

“Viimased PISA testid näitasid kui suur vahe on eesti ja vene koolide õppekvaliteedis. Lahendus oleks, kui nii eesti kui muu emakeelega lapsed saaks õppida ühes koolis. Sest kui rääkida riigiidentiteedist laiemalt noorte võtmes, siis kõige tähtsam on eneseteostusvõimalused. Klaaslagi tegelikkuses ei eksisteeri kui inimesel on hea haridus ja ta oskab keeli,” lisas Teperik.

Seminar-arutelu korraldas noorteühing Avatud Vabariik, mida toetab Integratsiooni ja Migratsiooni Sihtasutus Meie Inimesed (MISA) Euroopa Sotsiaalfondi projekti “Eesti ühiskonnas lõimumist toetavad tegevused” vahenditest. Seminar-arutelu käigus räägiti noortega riigiidentiteedist, vähemusrahvustest, keele- ja kodakondsuspoliitikast ning sellest kuidas see kõik mõjutab inimestevahelist suhtlemist Eestis.

Kommentaarid (1)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.

vot tak
23. veebr. 2017 00:06
Liberalism kui marksismi haru. http://www.iarex.ru/articles/53618.html Итак, во-первых, марксизм «зародился и мимикрировал в либерализм» - это полнейшая глупость; ранний марксизм, напротив, являлся продуктом эволюции либерализма. Об этом пишет Фридрих Энгельс в работе «К истории союза коммунистов», попутно указывая на особую роль масонских лож. Либерализм, как одну из исходных вех марксизма, отмечал и В.И. Ленин - в основополагающей работе «Три источника и три составных части марксизма» (Полн. собр. соч. Т. 23. С. 40-48).