"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Okupatsioonide muuseum avab rändnäituse ja pop-up muuseumi “Olen meeletult vihane” (0)
23. veebruar 2017
Scanpix

23. veebruaril kell 20.00 avab Okupatsioonide muuseum rändnäituse ja pop-up muuseumi "Olen meeletult vihane". 

 Avamisõhtul astub performance´iga üles kunstnik Sandra Kosorotova, Kunstiakadeemia graafilise disaini professor Ivar Sakk kõneleb protestiplakatite loomisest.

Näitus “Olen meeletult vihane” on meeldetuletus sellest, et muutus võib alguse saada ühest läidetud küünlast, tuhande inimese lauldud lihtsast viisijupist või plakateid hoidvast loendamatust inimhulgast.

“Hirvepargi meeleavaldusele järgnes teiste protestide laine; kõik ei olnud küll nii tõsiselt meelestatud, kuid midagi oli inimestes muutunud. Nüüd nad mõistsid, et võivad, ei – peavad avaldama meelt. Inimesed hakkasid aru saama, et nad on olulised. See oli esimene poliitiline samm,” jutustab Lagle Parek, kes korraldas 1987. aastal, seitse kuud pärast Gulagist vabanemist, Hirvepargis meeleavalduse, et nõuda Molotov-Ribbentropi pakti sisu täielikku avaldamist.

Lagle Parek on kümne Euroopast pärit inimese seas, kelle lugu näitus jutustab. Need inimesed olid aastatel 1956 kuni 1989, mil kommunism lüüa sai, osaks liikumistest, mis muutsid maailma. Need on lood inimestest, kes unustasid oma hirmu ja muutusid juhuse tahtel kangelasteks. Inimesed, kes võitlesid demokraatia ja vabaduse, abordiõiguste või lihtsalt elukoha eest. 

Avatud interaktiivses videokioskis saab iga külastaja oma arvamust avaldada, luua oma plakati ning jagada seda maailmaga.

Näitus on osa Amsterdami ajakirjanike multimeediaprojektist “Iron Curtain Project”. Lisainfo: www.ironcurtainproject.eu/en.

Rändnäituse väljapanek Eestis toimub koostöös Okupatsioonide muuseumi, Müürilehe, Eesti Kunstiakadeemia ning Berk Vaheriga.

Näitus on Okupatsioonide muuseumis avatud 23. aprillini.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.