"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Apellatsioonikohus: Breivikit ei kohelda vanglas "ebainimlikult" (0)
01. märts 2017
Scanpix

Üksikvangistuses viibivat Norra massimõrvarit Anders Behring Breivikit ei kohelda teistest vangidest eraldi hoidmisega "ebainimlikult", otsustas Norra apellatsioonikohus.

Apellatsioonikohus tühistas Oslo ringkonnakohtu varasema otsuse.

“Breivikit pole koheldud viisil, mida võib pidada piinamiseks, ebainimlikuks või alavääristavaks,” kirjutas apellatsioonikohus otsuses.

2011. aastal 77 inimest mõrvanud Breivik kannab karistust tugevdatud julgeolekuga vanglas. Eelmise aasta märtsis väitis Breivik, et tema üksikvangistus rikub Euroopa inimõiguste ja põhivabaduste kaitse konventsiooni, ning kaebas Norra riigi kohtusse.

Eelmisel aastal jahmatas Oslo ringkonnakohus Norra üldsust ja Breiviki ohvrite omakseid otsusega, et massimõrvarit tõepoolest koheldakse vanglas “ebainimlikult” ja “alavääristavalt”, millega rikutakse tema inimõigusi. Ühena põhjustest toodi välja Breiviki pikk üksikvangistus.

Oslo ringkonnakohtu sõnul rikuvad Breiviki kinnipidamistingimused Euroopa inimõiguskonventsiooni artiklit, mis keelab ebainimliku ja alandava kohtlemise.

Riigi sõnul hoitakse teda isolatsioonis julgeolekukaalutlustel.

Breiviki kongiks on 30-ruutmeetrine kolmest ruumist koosnev kompleks, kus tal lubatakse mängida videomänge ja vaadata telekat kahelt ekraanilt. Lisaks on tal arvuti, millel pole ligipääsu internetile, trenažöörid, raamatud ja ajalehed.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.