"Kõik head või halvad asjad maailmas on kiiksuga inimeste tehtud."

Urmas Sõõrumaa, ärimees
Neitsitorn viib kohtuma ajaloo kuulsate naistega (0)
06. märts 2017

Neitsitorn kutsub naistepäeval ekskursioonile, Rahvarinde muuseum mineviku naiste eluga tutvuma ja ajaloomuuseum tasuta klassikakontserdile.

Naistepäeva puhul toimub linnas mitmeid päevakohaseid üritusi. Neitsitornis algab kell 13 ringkäik ajaloolase Tõnu Pedaru juhtimisel. “Torni nimi on paljutähendav, ja samas tekib küsimus, miks just Neitsitorn,” ütles Pedaru. “Tõenäoliselt pole seal vaatamata legendidele kunagi asunud vanglat allakäinud naistele. Nimi on tulnud ikka teenijatüdruku järgi – ehk siis teenijatüdruku torn. Ringkäigul räägime sellest kõigest pikemalt.”

 

Juttu jätkub kauemaks

Pedaru sõnul on omaette lugu see, et Neitsitorni asemel oli paarsada aastat hoopis elumaja. “Päris kena maja, kus on elanud ja tegutsenud väga mitmed naised, eks sellest ka mõte korraldada naistepäeva ringkäik just Neitsitornis. Seal on elanud mitut masti naisi – teenijatüdrukutest kuni aadlipreilideni. Ja seal on tegutsenud ka kunstnikud. Üks viimaseid väljapaistvaid elanikke oli seal suure sõja ajal Liina Reiman, meie omaaegne armastatud lavatäht koos oma kuulsa dirigendist mehe Raimund Kulliga.”

 

Pedaru nentis, et juttu jätkub naistepäeval kauemaks. “Käime natuke ringi seal tornis, võtame istet kohvikus ja vaatame ka kohvikukultuuri näitust. Muide, Neitsitornis olla väidetavalt mõned naissoost kummitusedki. Näis, kas me nendeni ka jõuame või saab enne aeg otsa!”

 

Osavõtuks saab registreeruda 8. märtsini Neitsitorni muuseumi aadressil neitsitorn@linnamuusuem.ee või tel 601 2751.

 

Rahvarinde muuseum avab naistepäeval kell 15 kaks meie naiste elule ja tööle pühendatud näitust. Üks neist kannab pealkirja “Naesterahwa töö ja elu. Eesti naise elupilte 1920.-1930. aastais” ja teine “Eesti naine taasiseseisvumise keerises”.

 

Ajaloomuuseumi Suurgildi majas (Pikk 17) on kell 18 tasuta kontsert, mis kannab pealkirja “Naistepäevaklassikat klaveril ja meeshäälele”. Klaveril esineb rahvusvaheliste konkursside laureaat Kirill Lissijenko, laulab bariton Harald Weiler, keda saadab klaveril Anneli Merelaid. Kavas on klassikapärleid barokiajastust kuni 20. sajandi igahaljaste viisideni.

 

“Tasuta kontserdi korraldamisel on alati see rõõm, et õhtu peaks kujunema kahekõneks publikuga,” ütles  kontserdi korraldaja ja laulja Harald Weiler. “Kui keegi piletiraha ei maksa, siis publik teab, et esinejad teevad seda rõõmu, mitte raha pärast. Järelikult ei anna nad endast mitte niivõrd professionaalset maksimumi, vaid pigem oma hinge.”

 

Rännumuusika Hopneri majas

Suurgildi majas saab kuulata Chopini ja Liszti muusikat. Laulud on aga Weileri sõnul eri aegadest, leidub barokiajastu aariaid, üks neegerspirituaal ning kontserdi lõpuosas kõlavad Eesti heliloojate Valter Ojakääru ja Uno Naissoo palad.

 

Kell 19 algab Raekoja platsi ääres Hopneri majas kuulajate mõtteid rändama viiv kontsert. Kõlavad mahedad ja pehmekõlalised eestikeelsed laulud. Kitarri kõrval kõlavad tšello, süntesaatorid ja inimhääl, mida teeb bassilaulja Margus Kokk. Kitarri mängib ja laulab Indrek Tamm-oja, süntesaator teeb häält Paavo Eensalu käes ja tšellot mängib Johanna Mängel.

 

Piletid saadaval Piletilevis ja tund enne kontserdi algust kohapeal Hopneri majas.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.