"Tallinn on vinge koht, sest siin katsetatakse paljusid asju."

Jenni Partanen, Tallinna tehnikaülikooli tulevikulinna professor
TTV saade "Gordioni sõlm" viib Kreeka kangelastega tutvuma (0)
06. märts 2017

"Gordioni sõlme" kaks tänavust esimest saadet uurivad, kuidas tekkisid Vana-Kreeka kangelased ning kuidas elab tänapäeva Kreeka tuntud helilooja ja muusik Vangelis.

“Gordioni sõlm” on saade, mis vaatleb meie elu keerukaid sõlmprobleeme avaras kultuurilises kontekstis ning  seoses ajaloost leitavate analoogiatega. Esimesed kaks tänavust saadet viivad meid Kesk-Kreeka kangelaste poolsaarele Pelioni ning uurivad, kuidas tekivad heerosed ning miks sirguvad mõnes kultuuriruumis suured isiksused nagu tuhandeaastased võimsad plaatanid.

 

“Pelion on koht, kus tegutses  legendaarse kentauri Chaironi kangelaste kool,” rääkis saate autor Mart Raukas. “Pelionis on lihvitud arvukalt suursuguseid karaktereid. Siit on ka võrsunud kaasaja üks tuntumaid muusikuid, helilooja Vangelis, kelle kangelaslugusid me kohalikelt inimestelt kuuleme ning kelle tegevusega seotud paiku külastame.”

 

Esimeses saates saab kuulda, kuidas kangelane endast juba väikese lapsena erakordse ande ning valju heliga maailmale teadvustas; kuidas tema kuulsus lumepallina kasvas ning mismoodi Vangelise kodukant laias maailmas vägitegusid teinud heerose avasüli ning õlgadele tõstes vastu võttis.

 

Teine saade külastab Vangelise sünnikodu ning uurib Vangelise suguvõsa traditsioone. “Ühtlasi tõdeme, kui sügavale klassikalise helleeni vaimu on Vangelise geenius juurdunud,” rääkis Raukas. “Kangelased toetuvad enamasti üksteise õlgadele ning ammutavad energiat üksteise suurusest. Kus on, sinna antakse juurde.  Kas saame meie Gordioni sõlme lahendada tõdemusega  et Vangelise pankosmiline muusika on Antiik-Kreeka harmooniatunnetuse ning universaalsuse kaasaegne väljendus?”

 

Esimene saade on eetris 8. märtsil kell 21.20, teine saade 22. märtsil samal ajal. Saade ongi eetris kolmapäeviti üle nädala.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.