"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
EKSPERT: Enesetapuvest maksab vaid 150 eurot (0)
30. märts 2017
Scanpix

"Terrorism on odav – enesetapuvesti valmistamiseks kulub vaid 150 eurot," ütles Rootsi kaitseülikooli vanemteadur Hans Brun. "Göteborgist saate osta käsigranaadi 40 euroga, Kalašnikovi 1500 euroga, see võtab Stockholmis umbes 45 minutit, kui teate, kellele helistada."

Neljapäeval toimus Tallinnas kõrgetasemeline terrorismivastase võitluse konverents “Euroopa vastus terrorismile”. Rootsi kaitseülikooli vanemteaduri Hans Bruni sõnul vajab terrorirühmitus tegutsemiseks kolme asja: liikmeid, ressursse ja toetajaid. “Kui võtta neil neist asjadest vaid üks ära, siis ei jää ka terrorirühmitus alles,” nentis Brun. “Liikmete värbamise vastu peab võitlema riik. “Praegu on meil aga koostöö riikide ja kohati ka riigisiseste asutuste vahel nõrk. Me peame seda tugevdama, sest kui see meil ei õnnestu, kukub Euroopa Liit läbi.” 

Siseminister Andres Anvelti sõnul on terrori ennetamiseks vaja ka koostööd sotsiaalmeedia firmadega nagu Facebook ja Google. “Terrorism ei tunne piire ja selle vastu saab võidelda vaid kõigi riikide koostööga,” lausus ta. “Oluline on infovahetus riikide vahel ning koos tuleb murda ka terrori finantseerimise võrgustikud. Peame ka arvestama, et radikaliseerumine algab alati sotsiaalse probleemina.”

Bruni sõnul vajab terrorirühmitus eelkõige relvi, raha ja suhtlusvahendeid. “Meil on küll kasutusele võetud mõned meetmed nende ressursside piiramiseks, aga põhiprobleem on see, et terrorism on odav – enesetapuvesti valmistamiseks läheb vaid 150 eurot. USA 11. septembri rünnakute hind oli pool miljonit dollarit, selle kahju oli aga 11 triljonit dollarit. Terrorirühmitused saavad alati kuidagi raha.”

Euroopa Liit peaks Bruni sõnul sihikule võtma illegaalse relvaturu. “Göteborgist saab osta käsigranaadi 40 euroga. Kalašnikovi 1500 euroga – see võtab Stockholmis umbes 45 minutit, kui teate, kellele helistada. Ma tahan, et Euroopa Liit korraldaks sellega võitlemiseks koordineeritud relvade tagasiostmise programmi,” rääkis Brun. “Relvad on enamjaolt pärit Balkani maadest, kuid nad ei saa selle vastu võitlemisega üksi hakkama, teised riigid peavad neid aitama.”

“Eesti piirist saab kõige tehnoloogiliselt arenenum piir Ida-Euroopas, meie droonide ja sensorite üle oleks kade isegi president Donald Trump,” lausus siseminister. “Me saame võidu terrorismi üle, kui seisame koos ühtselt ja ei lase hirmul piirata oma inimõigusi. Muidugi peab terrorivastases võitluses andmete kogumine olema tasakaalus inimeste õigusega privaatsusele, kuid me ei tohi unustada inimeste tähtsaimat õigust – õigust elule.”

Illegaalsetele relvadele ligipääsu piiramine on Bruni sõnul juba praegu õnnestunud. “Londoni rünnaku puhul oleks olnud viie asemel 50 hukkunut, kui terrorist oleks saanud ligipääsu automaatrelvale,” nentis ta.

Siseministri sõnul ei õigusta terrorismi miski. “Terrorism on praeguse maailma suurim turvaväljakutse, iga terroriakt on kriminaalne tegu, hoolimata sellest, kes ja mis põhjusel selle toime paneb,” selgitas Anvelt.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.