"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Kumerast ekraanist teleritule elektrikuluni ehk mida küsivad inimesed tehnikapoe klienditeenindajatelt? (0)
30. märts 2017
Scanpix

Elektroonikapoodides on müügil sadu, osades isegi tuhandeid erinevaid elektroonilisi seadmeid. Seetõttu on ka loogiline, et poodide klientidel tekib kogu selle kaubavaliku juures palju küsimusi, millele nad soovivad vastuseid ja lahendusi. 

Tehnikakaupluste keti Expert turundusjuht Joonas Kulli selgitab lähemalt korduma kippuvaid küsimusi ning toob välja ka mõningaid kurioossemad päringud.  

Kulli sõnul sõltuvad klientide küsimused klienditeenindajatele sageli suuresti kaubagruppidest ja kliendiprofiilidest. Näiteks telerite puhul uuritakse kõige sagedamini toodete vastupidavuse, garantii, funktsioonide ja kvaliteedi kohta. “Kõige teadlikumad on üldiselt meesterahvad vanuses 30+, kes küsivad ka detailsemat infot, näiteks telerite ühildumisvõimaluste kohta teiste seadmetega, nende tehnilisi detaile ja heli võimalusi. Ülejäänud kliendigruppide esindajaid huvitavad pigem üldisemad detailid, sealhulgas teleritele seatud garantii, võimalused selle transpordiks, erinevad maksevõimalused ja ka toodete kaal,” rääkis Kulli.

Kui võtta aga näiteks köögis kasutatavad seadmed, siis nende puhul uurivad kliendid Kulli sõnul sageli seadmete erinevuste kohta. Nimelt on kasvõi mikserite, rösterite ja veekeetjate, aga ka suuremate köögimasinate, näiteks külmkappide ja pliitide pakkumine turul väga kirev, mistõttu huvitab inimesi sageli konkreetse seadme eelis teise, sama kategooria seadme ees. “Siin tuleb sageli mängu klienditeenindajate teadlikkus, kes peab suutma siis kliendile selgitada konkreetse seadme plusse ja ka võimalikke miinuseid. Samuti kehtib see ka loomulikult teiste kaubagruppide, näiteks sülearvutit puhul, mille pakkumine turul on väga konkurentsitihe ning kus tarbijal on sageli raske omal jõul orienteeruda. Ka nende viimaste puhul on klientidel alati palju küsimusi, eriti arvutite aku vastupidavuse,  garantii, lisafunktsioonide ja loomulikult hinnapoliitika kohta,” selgitas tehnikapoodide esindaja.

Lisaks erinevatele üldlevinud küsimustele pakuvad klientidele aeg-ajalt huvi ka teemad, mille peale isegi kogenud klienditeenindajad just tihti ei tule. Kulli meenutas, et Expert tehnikakaupluste klienditeenindajatelt on näiteks küsitud, et kaua veekeetja vett täpsemalt sekundites vett keedab ning kui palju võtab voolu punase tule põlemine teleril. “Meenub ka seik, kus kliendil oli soov saada kumerat telerit, sest inimese silm on ju ikkagi eelkõige kumer. See oli natukene imelik, kuna laialtlevinud teleriekraanid on siiski lamedad või nõgusad. Eks see esmareaktsioonina panigi natuke muigama, aga tegelikult tuleb aru saada, et inimesed ei ole kõik nii tehnikateadlikud, kui näiteks meie klienditeenindajad. Samuti baseeruvad klientide küsimused mõnikord kuuldustel ja rahva seas levivatel müütidel. Eks meie töö ongi siinkohal rahulikult vastata ja selgitada,” lisas tehnikapoe esindaja.

Kulli tõdes, et kui rääkida lähemalt erinevatest kliendigruppidest, siis kõige rohkem küsimusi on sageli eakamatel klientidel. Selle kliendigrupi jaoks on Expert tehnikakaupluste kogemuse põhjal oluline, et tingimused ja kauba toimimispõhimõtted oleksid üheselt mõistetavad. “Kuna neil on ka tavaliselt kodu ja muud tehnikat puudutavad baasteadmised pärit ajast, mil tehnoloogia areng oli tänasega võrreldes väga teistsugune, siis saame väga hästi aru, miks vanemat generatsiooni on vaja rohkem nõustada. Täpselt nagu vajavad rohkem nõustamist ka need kliendid, kes soovivad oma koju või kontorisse soetada seadmeid, mida seal enne ei olnud või mille areng on olnud viimaste aastatega väga hüppeline,” rääkis tehnikapoe turundusjuht.

 

 

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.