"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Tallinna raamatumess toob Eestisse menukirjanik Norman Ohleri (0)
03. aprill 2017
Scanpix

Tallinna raamatumess toob Eestisse rahvusvaheliselt ülipopulaarse ajaloomenuki "Blitzed: Drugs in the Third Reich" autori, kes lõi maailma pahviks Natsi-Saksamaa võimuladviku narkootikumide tarvitamise looga.

Rahvusraamatukogus toimub 6.–8. aprillil Tallinna raamatumess, mille fookuses on sel aastal ajalugu. Eestisse tuleb rahvusvaheliselt ülipopulaarse ajaloomenuki “Blitzed: Drugs in the Third Reich” autor, kes lõi maailma pahviks Natsi-Saksamaa võimuladviku narkootikumide tarvitamise looga. Ajalooalast uudiskirjandust tutvustab hulk erialaspetsialiste fašismile keskendunud soomlastest kuni eestlaste lemmiku David Vseviovini.

Raamatumessi, millel pakutakse müügiks sadu värskeid või soodsaid raamatuid, teine eesmärk on tuua lapsed ja vanemad koos raamatute juurde, sest programm on tulvil lastele mõeldud üritusi. Laupäeval toimub üleriigiline kirjandusmängu finaal, igal messipäeval leiab aset otsimismäng ning töötuba. Eriprogramm on nii vene emakeelega lastele kui ka vanematele.

Pealinna kevadine kirjandussündmus puudutab lisaks ajaloole ja perega kirjanduse juurde tulemisele ka lugemist sõna otseses mõttes. Messi avab neljapäeval, 6. aprillil kirjandusfoorum “Kui lugeda on raske…”, mis keskendub vaegnägijate lugemisvõimalustele Eesti ühiskonnas. Teema kontekstis saab tähelepanu Marrakeši leping.

Reedel, 7. aprillil ootame kujundusgraafikuid ja kirjahuvilisi tüpograafiaseminarile “KIRJAK 5”. Rikkalikus programmis arutletakse Peterburi kirjakogemust, linnakeskkonna tüpograafia parandamist ja kirjaharidust. Kujundusvaldkonna tegijad arutlevad, millised peaksid olema avalikkusele suunatud sildid, milliseid kirjastiile tasub valida olenevalt kontekstist, arhitektuurist ja sihtgrupist.

Programmis on tänavu koha leidnud mitu uut sündmust. Kirjanduse mõtestamisele linnaruumis keskendub ka Vikerraadio kultuurisaate “Vasarˮ avalik salvestus rahvusraamatukogus, kus teemat arendavad Maarja Vaino ja Paavo Matsin. Raamatu taaskasutamist propageerijate vestlusringis räägivad Maaja Hallik ja Leo Ariva, mida teha vana raamatuga. Algajatel autoritel on võimalik õppida tippkirjastaja Krista Kaera ja Tauno Vahtra käe all kirjutama ning kriitikutel kirjandusblogi Kaktus tegijate näpunäidete põhjal arvustama. Esmakordselt toimub kirjandusklubi, kus huvilised võtavad Kätlin Kaldmaa eestvedamisel luubi alla Jeanette Wintersoni, Paula Hawkinsi ja Peter Wohllebeni loomingu.

Uusi raamatuid tutvustavad David Vseviov, Vladimir Sergejev, Anu Kannike, Ester Bardone, Dagmar Lamp, Inese Zandere, Eva Roos, Milvi Martina Piir, Marian Suitso, Mihhail Stalnuhhin, Jana Rebane, Kristi Kirbits jt.

Messi eesmärk on viia kokku lugejaid ja raamatuid. Üle 30 Eesti tippkirjastuse pakuvad uudiskirjandust ja hea hinnaga raamatuid. Toimub palju üritusi alates töötubadest kuni kohtumiseni autoritega. Kavas on ka põnevad seminarid ja koolitused. Teretulnud on nii eesti kui ka vene keelt valdavad lugejad.

Messi korraldab Eesti Kirjastuste Liit koostöös Eesti Rahvusraamatukogu ja paljude kirjastustega, nõu ja jõuga on abiks Eesti Lastekirjanduse Keskus, Tallinna Keskraamatukogu, Eesti Raamatukoguhoidjate Ühing, Soome Instituut, Rootsi saatkond, Eesti Kultuurkapital ja Hasartmängumaksu Nõukogu.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.