"Tallinn tegigi minust selle inimese, kes ma praegu olen."

Laulja Ivo Linna
Tänavu algab heakorrakuu linnaametnike talgutega (0)
04. aprill 2017
Scanpix

Traditsiooniline heakorrakuu algab tänavu varem ja uue algatusega. Linnavalitsuse liikmete initsiatiivil toimuvad heakorrakuu avatalgud juba reedel, 7. aprillil Pae pargiga külgneval alal, kus koristustöid teevad linnakantselei ja linnaasutuste töötajad.

26. kevadine heakorrakuu lõpeb Tallinna päevaks ja selle eesmärgiks on korrastada oma koduümbrus ning lüüa linn läikima.

“Kevad tuli sel aastal üsna vara ja Linnavalitsuse liikmed otsustasid, et polegi vaja oodata heakorrakuu alguseni aprilli keskpaigas, vaid tuleb hakata koduümbrust varem koristama,” ütles abilinnapea Arvo Sarapuu. “Nii sündis algatus tulla linnavalitsuse liikmetel koos linnaasutuste töötajatega juba reedel, 7. aprillil talgutele ja Lasnamäe linnaosavalitsus oli nõus seda  korraldama,” lisas Sarapuu. “Ma loodan, et heakorrakuu avamine linnavalitsuse liikmete ja linnasutuse töötajate talgutega kujuneb kevadise heakorrakuu uueks traditsiooniks.”

Avatalgud korraldab Pae pargiga külgneval maa-alal Lasnamäe linnaosa valitsus koostöös Tallinna Keskkonnaametiga. Talgutel osalevad Linnavalitsuse liikmed ja linnaasutuste töötajad. Samuti on oodatud kõik vabatahtlikud. Kogunemine Paepargi tn 21 juures olevas parklas 7.aprillil kell 12.30 kuni 13.00. Talgulistele pakutakse talgusuppi.

Esimesed koduümbruse koristustalgud toimuvad Tallinna linnaosades juba 8.aprillil ja Tallinna Botaanikaaias 15. aprillil algusega kell 11.00 ning 18. aprillil algusega kell 13.00.

18. aprillil kell 11.00 avatakse Vabaduse väljaku tunnelis rändnäitus “Art from Trash” ehk “Kunst prügist”. Prügikunsti installatsioonid loodi Tallinna kunstnike ja linnaelanike koostöös 2016.aasta kevadel Stroomi rannatalgutel “Puhas Rand” käigus Tallinnas, Turus ja Helsingis.

21. aprillil kl 12.00 on ülelinnaline kevadine linnatänavate pesupäev algusega kl 12, Rannamäe teel, kus toimub ka tänavapesurite näitus. Korraldajaks on Tallinna Kommunaalamet. Samal päeval kell 11.00 tähistatakse ka Maaema päev. Tallinna Südalinna kooli hoovi istutatakse koos esimeste klasside õpilastega kaks iluõunapuud ja üks pihlakas.

29. aprillil algusega kell 10.30 toimuvad Stroomi rannas Heakorrakuu rannatalgud “Puhas rand”. Tänavu pühendatakse rannatalgud Soome Vabariigi 100. aastapäevale. Talgud toimuvad koostöös Helsingi, Turu ja Peterburi linnaga. Helsingi ja Turu korraldavad koristustalgud samal päeval. Peterburis toimuvad rannatalgud Kroonilinnas üks nädal varem,  22.aprillil, kus osalevad ka Tallinna ja teiste Läänemere linnade esindajad.

29.-30.aprillil ja 6.-7.mail toimuvad linnaosades ohtlike jäätmete kogumisringid, kus saab tasuta anda üle majapidamises kogunenud ohtlikke jäätmeid.

25.04-06.05 viiakse kuues Tallinna koolis läbi jäätmeteemaline projekt “Näeme, teame ja teeme!” Aprilli lõpus toimub koolides jäätmete teemaline tund, kus räägitakse ohtlike jäätmete käitlemisest. Jäätmejaamade, Eesti Pandipakendi või reoveepuhastusjaama külastus toimub koolidel 02.-05.05. Koristustalgute asukoht valitakse koostöös linnaosavalitsusega ja soovitavalt kooli ümbruses.
Heakorrakuu jooksul toimuvad talgud kõikides linnaosades ja paljudes korteriühistutes. 6.mail on üle-eestiline talgupäev. Tallinna heakorrakuu lõpeb sel aastal 13. mail emadepäeva laadaga Mustamäe turul, kus tunnustatakse parimaid talgulisi.

Enne Heakorrakuu algust anti välja “Heakorra ABC”, mis koondab infot linna mängu- ja koerteväljakute ning kalmistute kasutamise reeglite kohta; mitmesugust kinnistuomanikule vajalikku infot; samuti ülevaate jäätmete sortimise, neist vabanemise ning linnas elavate ja linna sattuvate lindude-loomade kohta; teavet, kuhu pöörduda linna heakorda puudutavates küsimustes. “Heakorra ABC-d” on kõigile tasuta kättesaadavad linnaosavalitsustes, Tallinna Keskkonnaametis ning Tallinna Linnavalitsuse infosaalis.

Heakorrakuu kampaaniat koordineerib Tallinna Keskkonnaamet. Tallinnas hakati ametlikult korraldama kevadisi heakorrakuid 1991. aastal. Heakorrakuu tunnuslause on “Lööme linna läikima!”.

Täpsemat teavet heakorrakuu tegevuste kohta leiab SIIT ja vene keeles SIIT.

 

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.