"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Ratas: Petrogradi meeleavaldus on vaba Eesti sünnilätteks (1)
08. aprill 2017
Scanpix

Peaminister Jüri Ratas võtab laupäeval osa Eesti riigi juubeliündmuste tähistamisest Peterburi Jaani kirikus, Ratase sõnul saja aasta eest Petrogradis toimunud eestlaste meeleavaldus ning sellele järgnenud sündmused meie vaba Eesti riigi sünnilätteks.

Peaminister Jüri Ratas ning riigisekretär Heiki Loot osalevad laupäeva pärastlõunal Peterburi Jaani kirikus tänujumalateenistusel ja kontserdil, millega tähistatakse saja aasta möödumist eestlaste meeleavaldusest autonoomia toetuseks, teatas BNS-ile valitsuse pressiesindaja.

“Eesti Vabariik 100 on kogu meie rahva pidu. Juubeliüritustest on oodatud osa saama kõik Eestimaa inimesed, sõltumata soost, vanusest või rahvusest,” ütles Ratas. “Me tähistame seda väärikalt nii Eestis kui ka välismaal, sest oma isamaa ajalugu tuleb tunda ja väärtustada,” ütles Ratas. “Tänavu täitub 100 aastat Petrogradis toimunud eestlaste meeleavaldustest ning sellele järgnenud sündmustest, mis on meie vaba riigi sünnilätteks. Tähistagem Eesti Vabariigi juubelit kuni Tartu rahu 100. aastapäevani üheskoos – igas külas, alevis, vallas ja linnas.”

Eestlaste meeleavalduse 100. aastapäeva tähistatakse Peterburi Jaani kirikus koos kohalike eestlastega. Kirikus avatakse mälestustahvel saja aasta taguse meeleavalduse meenutamiseks, samuti näitus toonaste sündmuste ja Jaani kiriku seotusest.

Pärast peapiiskop Urmas Viilma juhatatud jumalateenistust peab kõne peaminister ning oma tervitussõnad ütleb Eesti peakonsul Peterburis Jaanus Kirikmäe. Eesti Rahvusmeeskoori kontsert “Püha paik”, mida juhatab Mikk Üleoja,keskendub Peterburiga seotud Eesti heliloojate loomingule.

8. aprillil möödub sada aastat päevast, mil 40 000 eestlast osalesid Petrogradis meeleavaldusel, millega nõuti Eestile omavalitsusliku autonoomia andmist. Eestlased alustasid meeleavaldusega Jaani kiriku juurest ja võtsid suuna Tauria palee juurde, kus asus ajutine valitsus. Neli päeva pärast meeleavaldust kinnitas ajutine valitsus Eestile autonoomia andmise seaduse. Autonoomiaseaduse kohaselt ühendati Liivimaa kubermangu põhjaosa Eestimaa kubermanguga. Tekkis Eesti rahvuskubermang.

Eesti Jaani kogudus loodi Peterburis 1842. aastal. Aastal 1930 võõrandati kirik koguduselt ja jumalateenistused keelati. Eesti luteri kogudus alustas uuesti tegevust 1994. aastal ning kirik taasavati 20. veebruaril 2011. Kiriku taasavamisel osalesid president Toomas Hendrik Ilves, välisminister Urmas Paet ja kultuuriminister Laine Randjärv. Peterburi Jaani kirikut külastas 2013. aastal ka peaminister Andrus Ansip.

Eesti riigi sajanda sünnipäeva tähistamise avasündmus on 16. aprillil suure kubermangupiiri kustutamise matk, kust võtab osa ka peaminister Jüri Ratas. EV100 ja Eesti Euroopa Liidu Nõukogu eesistumise ühise välisprogrammi raames toimub umbes 150 sündmust. Peaministril on plaanis osaleda juubeliüritusi muuhulgas Brüsselis, Helsingis, Riias ja USA-s.

Kommentaarid (1)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.

tänapäev
8. apr. 2017 15:14
http://www.postimees.ee/3467179/europarlamendi-liberaalide-juht-naeks-vene-keelt-eli-ametliku-keelena "Euroopa Parlamendi liberaalide fraktsiooni (ALDE) juht Belgia endine peaminister Guy Verhofstadt leiab, et vene keel peaks olema Euroopa Liidu ametlik keel.“ ALDE on esindatud ka Euroopa Liidu Regioonide Komitees, Euroopa Nõukogu Parlamentaarses Assamblees ja NATO Parlamentaarses Assamblees. Eestist kuulub ALDE-sse Eesti Reformierakond ja Eesti Keskerakond. http://www.delfi.ee/news/paevauudised/eesti/verhofstadt-keskerakondlastele-me-ei-usu-euroskeptikuid-natsionaliste-ja-populiste.d?id=67635040 Verhofstadt keskerakondlastele: me ei usu euroskeptikuid, natsionaliste ja populiste. Video: Verhofstadt kiitis Savisaare euroopameelset kõnet. Euroopa parlamendi liberaalide (ALDE) fraktsiooni esimees Guy Verhofstadt lausus Tallinnas, et euroskeptikud valetavad, kui ütlevad, et Euroopa probleemide vastu on ravimiks vähem Euroopa Liitu ja rahvusriikide juurde tagasi pöördumine.